Dnevnice po 40 eura za članove biračkih odbora

Zakonom o izboru poslanika i odbornika predviđeno je da biračku komisiju čine predsjednik i četiri stalna člana, i po jedan predstavnik izbornih lista
314 pregleda 2 komentar(a)
Biračka mjesta, Državna izborna komisija, Foto: Vesko Belojević
Biračka mjesta, Državna izborna komisija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.10.2012. 16:51h

Stalnim članovima biračkih odbora na dan izbora biće isplaćeno 250 eura iz državne kase, dok će u gradovima gdje se održavaju i lokalni izbori odbori dobiti još 80 eura.

Iz Državne izborne komisija (DIK) “Vijestima“ je saopšteno da za nadgledanje izbornog procesa predsjednik biračkog odbora dobija 50 eura, dok članovima biračkih odbora pripada po 40 eura.

Zakonom o izboru poslanika i odbornika predviđeno je da biračku komisiju čine predsjednik i četiri stalna člana, i po jedan predstavnik izbornih lista.

Za razliku od stalnih članova, predstavnici izbornih lista ne dobijaju novac za rad u komisiji.

Odlukom DIK po 20 eura izdvaja se za dvojicu zamjenika članova biračkih odbora, zaduženih za glasanje putem pisma. S obzirom da u Crnoj Gori ima 1057 biračkih mjesta to u praksi znači da će 14. oktobra odborima biti isplaćeno oko 264 hiljada eura iz državne kase.

Odlukom DIK predviđeno je da u Kotoru, Nikšiću i Budvi u kojima se 14. oktobra održavaju i lokalni izbori predsjednicima biračkih odbora bude isplaćeno po 35 eura, članovima po 30 dok će zamjenici članova dobiti po 15 eura. To u praksi znači da će za lokalne izbore biračkim odborima biti podijeljeno još 15. 040 eura.

Članovi DIK koji su u stalnom sastavu Komisije, za angažman u izbornom procesu dobijaju 1200 eura mjesečno. Odlukom DIK nadoknada za stalne članove Komisije je u vrijednosti dvije i po prosječne zarade, koje su prema podacima Monstata iznosile 480 eura.

Portparolka DIK Slavka Maraš je pojasnila da ta nadoknada pripada stalnim članovima od raspisivanja izbora do proglašenja konačnih rezultata. To u praksi znači da će članovi komisije do objavljivanja konačnih rezultata zaraditi ukupno 3. 600 eura, ako se uzme u obzir da će od dana raspisivanja izbora, odnosno 31. jula, do proglašenja konačnih rezultata krajem oktobra proći tri mjeseca.

“U periodu od raspisivanja izbora, do proglašenja konačnih rezultata članovima Komisije u stalnom sastavu pripada naknada u mjesečnom iznosu od 2,5 prosječne zarade u Crnoj Gori. Zamjenicima članova pripada naknada srazmjerno učešću u radu. Članovima DIK-a(13 predstavnika podnosilaca izbornih lista) u proširenom sastavu pripada naknada po posebnoj odluci DIK”, rekla je Maraš.

Bonus video: