Vodič kroz proceduru glasanja

Pri ulasku u prostoriju za glasanje, član biračkog odbora, koristeći UV lampu, provjerava da li je kažiprst desne ruke glasača već obilježen nevidljivim mastilom
1 komentar(a)
Glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.10.2012. 11:44h

Građani Crne Gore koji žele da na parlamentarnim izborima ostvare biračko pravo, moraju na glasanje ponijeti dokument za identifikaciju koji sadrži fotografiju i matični broj.

Birač identitet može da dokaže ličnom kartom, vozačkom dozvolom, pasošem ili nekim drugim dokumentom koji sadrži ime i prezime, fotografiju i matični broj.

Pri ulasku u prostoriju za glasanje, član biračkog odbora, koristeći UV lampu, provjerava da li je kažiprst desne ruke glasača već obilježen nevidljivim mastilom.

U slučaju da građanin odbije tu kontrolu, birački odbor mu neće dozvoliti da glasa.

Birački odbor potom provjerava da li je glasač upisan u ovjereni izvod iz biračkog spiska, a glasač potpisom potvrđuje preuzimanje glasačkog listića.

Kada birač preuzme listić, član biračkog odbora će mu specijalnim sprejom obilježiti kažiprst desne ruke.

Birač glasa zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena predsjedničkog kandidata ili zaokruživanjem njegovog imena i prezimena.

Kada završi sa glasanjem, birač presavija listić, ostavljajući slobodan kontrolni kupon. Član biračkog odbora odvaja kupon od listića, nakon čega se listić ubacuje u glasačku kutiju.

Bonus video: