Arens: Predizborna kampanja je korektna, otvorite oči na biračkim mjestima

Nevladine organizacije su ocijenile da je predizborna kampanja negativna i da se političari fokusiraju na međusobne uvrede
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 11:39h

Elementi demokratske predizborne kampanje u Crnoj Gori nijesu prekršeni i ona je korektna, ocijenio je šef posmatračke misije OEBS-a, Gert Hajnrih Arens.

Nevladine organizacije su ocijenile da je predizborna kampanja negativna i da se političari fokusiraju na međusobne uvrede, a ne na životna, socio-ekonomska pitanja.

„Ne mogu reći da je kampanja posebno loša. Imali smo optužbe jedne ili druge strane što se tiče uvredljivih riječi koje se koriste ali to je uobičajna pojava u kampanjama«, kazao je Arens agenciji MINA.

Predizborna kampanja koja se vodi u Crnoj Gori, smatra on, relativno je normalna, „a na osnovu terminologije političara birači će odlučiti kome će dati glas“.

On ne smatra da je kampanja posebno loša i kako je rekao, demokratski elementi nijesu prekršeni.

„Do sada smo čuli dovoljno o izborima i nepravilnostima u biračkim spiskovima ali u cjelini, mislim da je ova izborna kampanja demokratski korektna“, kazao je Hajnrih Arens.

Partije, kaže on, vrlo jasno govore sta će uraditi ako pobijede i šta birači mogu očekivati od njih.

„Mi nijesmo ovdje da procjenjujemo kampanju osim u dijelu OEBS-ovih obaveza koje se tiču ispunjenja demokratskih elemenata. Mislim da za sada oni nijesu prekršeni“, ukazao je Arens.

Upitan da li je političarima dozvoljen uvid u birački spisak, on je rekao da postoje zakoni koji to reguliušu.

„Zaštita ličnih podataka je veoma važna. U svim zemljama Evropske unije imate propise što se toga tiče i naravno to se mora poštovati. Normalno, postoji zakon koji propisuje koji podaci su zaštićeni a koji su dostupni“, naveo je Arens.

On nije precizirao pravila za pristup bazi ličnih podataka birača.

„Naravno mora postojati mogućnost za provjeru ispravnosti biračkog spiska a da se ne prekrši Zakon o zaštiti ličnih podataka,“ rekao je Arens.

Od države do države, kazao je on, različiti su sistemi i zakoni koji tretiraju tu oblast.

„Generalno, u svim zemljama postoji tendencija da zaštita ličnih podataka bude veća. Ne mogu vam precizno reći kako je to u Italiji na primjer ili u mojoj državi“, rekao je Arens.

Prema njegovim riječima, sve države imaju nadležne koji su zaduženi za zaštitu baze ličnih podataka. „To je shvaćeno veoma ozbiljno i trebalo bi da tako bude i ovdje“.

Arens je naveo da izbori nijesu jednodnevni događaj.

„Uvijek naglasimo da izbori nijesu jednodnevni događaj i prva stvar koju pogledamo i na koju obratimo pažnju je zakonodavstvo. Prošle godine je izborni, i zakon o političkim partijama konačno izmijenjen i promjene koje su došle kao posljedica toga poboljšale su izborni sistem“, kazao je on.

Arens je napomenuo da su ovo prvi izbori koji se odrzavaju po novom zakonu, “i naravno da pratimo i kako će nove odredbe biti primijenjene“.

„Bilo je problema u formiranju opštinskih izbornih komisija u Kolašinu. U Andrijevici je Državna izborna komisija preuzela posao i to smo pratili ali čini se da su ti problemi riješeni sada“, kazao je Arens, dodajući da su stvari pod kontrolom u svim opštinama sada.

Prema njegovim riječima, ministri unutrašnjih poslova i informacionog drustva i telekomunikacije, Ivan Brajović i Vujica Lazović, objasnili su navode o neragularnostima u biračkim spiskovima.

„Za sve navode poput onih da preminuli glasaju, da ima duplih birača, da je četiri hiljade više upisanih ili da su neki bili upisani u dvije opštine ministri su nam objasnili problem. Ima dosta ljudi u dijaspori, ili ostalih koji mogu iz nekog razloga biti odsutni i to je nešto što će se dešavati na dan izbora“, naveo je Arens.

On je apelovao na one koji su u izbornim komisijama i biračkim odborima da „otvore oči i dobro pogledaju kako se stvari odvijaju“.

„Ima stvari koje sami mogu da kontrolišu a ako se uprkos tome nešto dogodi onda ćemo morati time da se pozabavimo na dan izbora. Napravićemo izvještaj i poslati preporuke“, zaključio je Arens.

Bonus video: