Šta partije planiraju da urade kako bi poboljšale standard zaposlenih

Iz sindikata je više puta saopštavano da Monstat ne daje relevantne podatke jer prosječni građanin Crne Gore ne zarađuje više od 250 do 300 eura
82 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 18:42h

Prosječna zarada, koja već dva mjeseca iznosi 480 eura, ne može da podmiri potrebe četvoročlane porodice ni prema statističkim podacima, jer joj je za osnovne troškove potrebno 793 eura. Da bi roditelji sa dva djeteta podmirili najpotrebnije moraju da zarade više od jedne i po prosječne plate.

Prosječna zarada je od početka godine do jula bila u padu, pa je tako u januaru bila najveća kada je iznosila 515 eura. Dok su plate padale, rasla je cijena struje, svih vrsta goriva, gotovo da nema životne namirnice koja nije poskupila, uveden je Zakon o taksama kojoj četvoročlanoj porodici "odnosi" pet do šest eura mjesečno, odnosno po euro za karticu mobilnog telefona, tarifno brojilo i priključak kablovske televizije ako ga imaju.

Iz sindikata je više puta saopštavano da Monstat ne daje relevantne podatke jer prosječni građanin Crne Gore ne zarađuje više od 250 do 300 eura, a zvanični prosjek se dobija jer se u okviru njega obračunavaju i visoka primanja menadžera, državnika, regulatornih agencija, bankara...

Iako iz Vlade saopštavaju da su zarade rasle redovno posljednjih godina, “zaboravljaju” da kažu da su sadašnjem obračunu ubacili i iznose toplog obroka, putnih troškova i regresa, koje su prethodno za pola smanjili.

"Vijesti" su pitale predstavnike političkih partija koje učestvuju u izbornoj trci da li imaju predlog u skladu sa kojim bi zarade mogle da rastu i na koji način bi se došlo do tog dodatnog novca.

Iz Demokratskog fronta (DF) je saopšteno da je jedan od načina jačanje kontrole i onemogućavanje poslodavaca da prijavljuju zaposlene na minimalne dozvoljene doprinose, a isplaćujući im ostali dio zarade “na crno”.

Takođe, smatraju da je potrebno izmijeniti Zakon o penzijskom–invalidskom osiguranju da bi se smanjila starosna granica za odlazak u penziju.

Kandidat za poslanika Janko Vučinić je kazao da je potrebno ukinuti porez na topli obrok i regres zaposlenih i ponovo ih vratiti na stanje koje je bilo prije njihovog oporezivanja, sa tim što bi se obje kategorije uskladile sa novim vrijednostima minimalne zarade, odnosno obračunske vrijednosti koeficijenta. DF bi se zalago i za vraćanje zakonske obaveze na isplatu prevoza za zaposlene.

DF: Primjeniti zakon o radu

"Formiraće se razvojna banka Crne Gore dokapitalizacijom Investiciono–razvojnog fonda, koja će pokrenuti dinamični privredni rast, investicije i otvoriti nova radna mjesta. Prije nego što izmijenimo i poboljšamo zakone, što će omogućiti povratak radničkih prava i njihovo poboljšanje, u roku pod hitno primijenićemo poštovanje odredbe nedavno usvojenih izmjena Zakona o radu koja se sada ne poštuje, a to je da se svima zaposlenima koji su više od dvije godine imali ugovor na određeno vrijeme sa prekidima manjim od 60 dana, budu po automatizmu prevedeni u stalni radni odnos", najavio je Vučinić.

On je kazao da će "odmah poslije izbora kada DF preuzme vlast, veliki broj mladih ljudi primjenom ovog zakona u pravom smislu dobiti posao i biti u stalnom radnom odnosu".

"Još jedno važno životno pitanje čije je rješenje za većinu radnika danas u Crnoj Gori praktično nemoguće kada se uzmu u obzir radničke plate i cijene na tržištu, je stambeno pitanje. Rješenje vidimo kroz nacionalizaciju Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, kako bi se preko njega gradili socijalni stanovi i omogućilo radnicima koji nemaju platežnu sposobnost da na tržištu sami kupe stan, da mogu da koriste socijalne stanove u vlasništvu države po znatno nižoj zakupnini od tržišne", kazao je Vučinić.

DPS: Imamo skoro najveće plate u regionu

Program koalicije koju čine DPS-SDP-LP, prema riječima kandidata za poslanika DPS-a Vuka Roćena, je oživljavanje ekonomske aktivnosti, koja će donijeti i veće zarade.

U dijelu koji se odnosi na zarade u javnom sektoru, kako je rekao, već vode odgovornu politiku jer redovno isplaćuju zarada svim zaposlenim, “koje su za razliku od drugih ekonomija u regionu i u vrijeme krize rasle”.

"Neodgovorno je i nerealno u predizbornoj kampanji davati obećanja za koja nijeste sigurni da ćete ih ispuniti. Takođe, zarade u javnom sektoru se finansiraju iz novca poreskih obveznika, tako da bi bilo neodgovorno povećavati ih kad nivo zarada u čitavoj ekonomiji nije rastao, a ni budžetski prihodi iz kojih se zarade finansiraju", kazao je Roćen, podsjećajući da je potpisan Sporazum o politici zarada zaposlenih koji se finasiraju iz budžeta koji predviđa način rasta i smanjenja njihovih plata.

Koalicioni kolega iz SDP-a, član Glavnog odbora Bojan Zeković, rekao je da je “uprkos svim problemima prosječna zarada u Crnoj Gori veća nego u svim zemljama regiona, osim Hrvatske”.

"Populisti i demagozi često zaboravljaju da bi se društveno bogatstvo pravedno raspodijelilo, najprije to bogatstvo treba stvoriti. Inače slijedi jednakost u nemaštini. Zato je privredni razvoj najbolji put za unapređenje prava radnika i to će biti jedan od osnovnih zadataka naredne vlade", ocjenio je Zeković.

On prostor za dodatni priliv novca vidi u privlačenju stranih investicija i obezbjeđivanju veće zaposlenosti, posebno na sjeveru države.

Pozitivna: Više ulagati u obrazovanje

S obzirom na to da su noseći stubovi svakog demokratskog društva ekonomija, obrazovanje i zdravstvo, u Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da je potrebno maksimalno moguće usmjeriti dodatna sredstva i energiju u podizanje kvaliteta i nivoa obrazovanja, kao i očuvanje zdravlja stanovništva, prije svega kroz preventivu koja svakako i manje košta od samog liječenja.

Generalni sekretar Pozitivne Mladen Bojanić je rekao da dugoročna orijentacija ka obrazovanoj i zdravoj naciji mora da pomjeri redosljed prioriteta koji se finansiraju iz budžeta.

"Ne postoji mehanizam da se poslodavci primoraju da povećaju zarade ukoliko to sami ne namjeravaju i ukoliko to nije predviđeno kolektivnim ugovorima. Zarade u privatnom sektoru mogu da rastu isključivo privrednim oporavkom, pri čemu je realno očekivati i rast zarada u javnom sektoru, kao posljedicu boljeg punjenja i eventualnog suficita budžeta", ocjenio je Bojanić.

Iz Socijalističke narodne partije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

SDP: Više uzimati od bogatih

U SDP-u smatraju da je potrebna socijalno odgovornija poreska politika, koja će obezbijediti veće uzimanje od bogatih, ali da se “ne treba se zavaravati da je samo ona dovoljna”.

"Mogućnost rasta plata zaposlenih u administraciji zavisiće od brzine ekonomskog rasta i mislim da bi bilo neozbiljno licitirati sa procentima rasta zarada po oblastima, iako, u toku izbornog procesa, to izgleda primamljivo onima koji su spremni da daju lažna obećanja", rekao je Zeković.

Vučinić: Uraditi socijalne kartone, pravednije naplatiti poreze

“Osnovno je uvođenje socijalnih kartona kako bismo konačno došli do pouzdanih podataka o socijalnom statusu svakog građanina Crne Gore, njegovih prihoda i imovinskog stanja. Za većinu nas to će biti u pravom smislu socijalni kartoni. Za one koji su sada na vlasti i bliski vlastima će biti imovinski kartoni, a zajedničko će nam biti da će to biti poreski kartoni, tako da ćemo plaćati svi porez prema mogućnostima i imovinskom stanju. Tada će mnoge “luksuzne tetke i strine” na čija imena se vode “avioni, kamioni, jahte i milioni” reći pravu istinu, a to je da to nije njihovo i da ne mogu plaćati porez na ono što nije njihova imovina”, smatra kandidat za poslanika DF-a Janko Vučinić.

On ocijenio da se “dobar dio” novca za socijalne potrebe može obezbijediti od sredstava od prodaje i rentiranja oduzete imovine stečane nelegalnim putem, koje je bilo u izobilju, tako da će DF za te svrhe ustanoviti poseban Fond za žrtve tranzicije koji će se finansirati od tih sredstava.

Galerija

Bonus video: