Dragičević: HGI će biti ponovo u vlasti

Dragičević je rekla da je HGI trenutno koncentrisana na osvajanje jednog poslaničkog mjesta, što im je omogućeno novim Zakonom o izboru odbornika i poslanika
2 komentar(a)
Ljerka Dragičević, Foto: Boris Pejović
Ljerka Dragičević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2012. 18:19h

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) sebe svakako vidi u budućnoj vlasti, ali o postizbornim koalicijama, zasad je rano govoriti.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazala kazala nosilac liste HGI na predstojećim parlamentarnim izborima Ljerka Dragičević.

Dragičević je rekla da je HGI trenutno koncentrisana na osvajanje jednog poslaničkog mjesta, što im je omogućeno novim Zakonom o izboru odbornika i poslanika, te nakon toga će ući u pregovoru o eventulanoj koaliciji.

HGI je do sada bila dio vladajuće koalcije, koju su osim te partije činile i DPS, SDP, Bošnjačka stranka i Demokratska unija Albanaca.

"Još nijesmo ni o kakvim koalicijama razmišljali, o tom potom, da osvojimo poslaničko mjesto. Ionako se koalicije ne potpisuju odmah kada se završe izbori"

Prema njenim riječima, zato je i sada rano govoriti o bilo kakvim postizbornim koalcijam, bilo sa DPS- SDP-LP sa jedne ili demokratskim frontom i Pozitivnom crnom Gorom sa druge strane.

"Još nijesmo ni o kakvim koalicijama razmišljali, o tom potom, da osvojimo poslaničko mjesto. Ionako se koalicije ne potpisuju odmah kada se završe izbori. Da se razumijemo, mi sebe vidimo u vlasti. Ako budemo ušli u vlast, tražićemo i ministarstko mjesto. Ali kažem, o tom-potom", kazala je Dragičević.

Prema njenim riječima, svakoj manjini je u cilju da bude u vlasti kako bi štitila svoja prava.

"Jedan autohton narod, iako naš Ustav ne poznaje taj termin, a to su narodi koji na ovim prostorima nijesu deset, 20 ili 50 godina, nego stoljećima, on može samo sebe štiti, ako imaju političku partiju. Jer, ako nijeste u politici, onda ste marginalizovani", rekla je Dragičević i dodala da će kao manjina tražiti i da jedan njihov predstavnik bude dio pregovaračkog tima za ulazak u EU imajući u vidu da imaju brojne stručnjake.

Problem Hrvata je zapošljavanje

Dragičević je kao glavne probleme hrvatske manjine koje nijesu riješeni navela zapošljavanje i restituciju.

"Nije dovoljno urađeno na zapošljavanju, uopšte u cijeloj Crnoj Gori. Ne mislim samo na Hrvate, nego uopšte. Ko god bude na vlasti, mora da se bori za što brži i bolji, ali ne po svaku cijenu, ulazak zdravog kapitala, da bi se otvarala nova radna mjesta. Nažalost, Hrvati se teško zapošljavaju, i dalje nemate ni jednog policajca na ulici. Mislim da u javnom sektoru zastupljenost manjina nije na nekom nivou. Možda imamo nešto malo više Hrvata zapošljenih u Tivtu i Kotoru, ali javni sektor ne. Mi kao HGI, borimo i borićemo se za pravičnu zastupljenost, ne po svaku cijenu, već samo ako je naš jednako dobar kao svi, neka ima prvenstvo", zaključila je Dragičević.

Bonus video: