Nećemo dozvoliti ministru da potapa CG zarad interesa tajkuna

"Pozivamo ministra da kaže - zašto se tajno sastao sa direktorom REV-a koja je registrovana na Djevičanskim ostrvima i šta je bio razlog njihovog sastanka?"
104 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 18:50h

Na izjave ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića objavljane u tekstu "Tek sad vide potencijal", u kome tvrdi da gradnje hidrocentrala u Brodarevu neće biti, reagovali su iz Mreže NVO za sjever.

"Ministar izjavljuje da nije upoznat da se grade bilo kakve hidroelektrane u Brodarevu i kako je on to saznao ovih dana preko medija, dodajući da je siguran da se one uopšte neće graditi.

Kompanija REV (Rezervoar capital investment) koja je još prije tri godine započela pripreme za gradnju visokih brana na Limu, Brodarevo I i Brodarevo II, je u aprilu finansirala Sajam ekologije i voda u Budvi, koji je otvorio upravo ministar Sekulić.

Tom prilikom se sastao i razgovarao sa izvršnim direktorom te kompanije.

O projektu HE se priča već 3 godine: Dio kanjona Lima koji bi mogao biti potopljen

Da li Vas je predstavnik ove fantomske firme obavijestio o namjeri gradnje hidroelektrana i akumulacija, o namjeri potapanja većeg dijela crnogorske teritorije i o namjeri izmještanja magistralnog puta M21, za šta je već potpisan i ugovor o izradi projekta, a taj posao je u toku

Pozivamo ministra da kaže zašto se tajno sastao sa direktorom REV-a koja je registrovana na Djevičanskim ostrvima i šta je bio razlog njihovog sastanka?

Da li Vas je predstavnik ove fantomske firme, prilikom razgovora u 'četiri oka' obavijestio o namjeri gradnje hidroelektrana i akumulacija, kao i o namjeri potapanja većeg dijela crnogorske teritorije i o namjeri izmještanja magistralnog puta M21 prema Crnoj Gori (putni pravac Bijelo Polje - Prijepolje), za šta je već potpisan i ugovor o izradi projekta, a taj posao je u toku.

REV je otvorio i kancelariju u Crnoj Gori (što su objavili i mediji) ali adresu kancelarije vješto kriju od javnosti, ali im to ne smeta da tajno sastanče sa pojedinim ministrima Vlade Crne Gore. Prosto je teško povjerovati da gospodin Sekulić nije upoznat sa svim tim?

Interesantno da se tri godine vode javne rasprave oko izgradnje hidroelektrana Brodarevo I i Brodarevo II, dolazi do stalnih incidenata, koncesija se da je firmi REV i svi srbijanski mediji bruje o tome već tri godine, a naš ministar turizma i održivog razvoja kaže da prvi put čuje za to?!

Nevladine organizacije sa sjevera Crne Gore neće dozvoliti ni Sekuliću niti bilo kome da potapa nijedan dio teritorije Crne Gore, niti rijeke Lim, zarad interesa bjelosvjetskih tajkuna i borićemo se protiv potapanja zajedno sa organizacijama i građanima i iz Srbije i BiH", zaključuje se u reagovanju koje je potpisao koordinator Mreže Milorad Mitrović.

"REV" ne odustaje od posla

Kompanija REV je i u jučerašnjim DN "Večernje novosti", ponovo potvrdila da ne odustaje od investicije u tom dijelu Srbije vređne 140 miliona eura.

O svim budućim planovima i fazama razvoja projekta, kao i o eventualnom ponovnom otvaranju kancelarija, kompanija će pravovremeno informisati medije i sve zainteresovane strane.

Do sada je na osnovu dobijenih dozvola i saglasnosti u projekat uloženo 7,5 miliona eura, u istražne radove, studije i administrativne poslove, a vrijednost ugovora koji su potpisani ove godine je 2,4 miliona.

Osim toga REV je potpisao ugovor sa firmom "Energoprojekt hidroinženjering" o izradi studije izvodljivosti i idejnog projekta, čija je izrada takođe u toku.

U okviru ostalih pratećih projekata, potpisan je i ugovor o izradi hidrauličkog modela za HE Brodarevo I i fi sa "Brodarskim institutom" iz Zagreba.

Njegova izrada je u toku, sa rokom završetka do maja 2013, a ugovoreni su istražni geološki radovi koji su već u završnoj fazi, a koje je radila i izvodila nikšićka firma Zigma.

Galerija

Bonus video: