Lukšić: Opozicioni birači su protiv EU zbog Srbije i Kosova

On je ocijenio da je Crna Gora u prethodnom periodu postigla uspjehe u evropskim integracijama
55 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 09:35h

Biračko tijelo opozicionih partija većinski je protiv evropskih integracija i tu treba tražiti razlog pada povjerenja u Evropsku uniju (EU), što je pokazalo posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), ocijenio je premijer Igor Lukšić.On je objasnio da se, kad se u strukturi stanovništva analizira ko je protiv evropskih integracija, uglavnom dolazi do opozicionog biračkog tijela, iako su njihovi funkcioneri nominalno za evropske integracije."Insistiranje EU na potrebi da Srbija prizna Kosovo, kao jedan od uslova za nastavak integracija te države, kod pojedinih opozicionih birača, dovodi do osjećaja da treba da budu protiv EU", rekao je Lukšić u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da pad podrške ne treba vezivati samo za Crnu Goru, jer u cjelini postoji proces preispitivanja legitimiteta EU. "Velika Britanija ima puno primjedbi na račun ustrojstva EU i zahtjeva otvaranje debate o tome šta će u budućnosti biti, kao što jedan broj ministara vanjskih poslova izlazi u javnost sa dokumentom kojim smatra da EU treba da postane federacija država", kazao je Lukšić.Pitanje preispitivanja legitimiteta EU je, kako je dodao, otvoreno praktično u svim državama, ali ne da li Unija treba da postoji ili da li je integracija bila uspješna."U pitanju je na koji način će se u budućnosti ona razvijati i logično je da zbog ekonomske krize i tih otvorenih pitanja postoje i dileme", rekao je Lukšić.

Ohrabrujuće poruke

On je ocijenio da je Crna Gora u prethodnom periodu postigla uspjehe u evropskim integracijama."Stvoreni su uslovi da otvorimo pregovore sa EU, iako su u januaru mnogi bili skeptični da li će Crna Gora to uspjeti. Uspjela je, i to zahvaljujući radu prije svega Vlade, ali i u saradnji sa parlamentom, civilnim sektorom, pri čemu ne treba nikad ispustiti iz vida da su građani svojom podrškom tom procesu dali značajan doprinos", rekao je Lukšić.Prema njegovim riječima, Crna Gora je napravila sličan iskorak kad je u pitanju NATO, što je potvrđeno na Samitu u Čikagu."Ta poruka je vrlo ohrabrujuća, što znači da smo na pravom putu, a kombinovanje ciljeva ulaska u EU i NATO, kao strateških državnih, ne samo da pomažu dodatno utemeljivanje države Crne Gore, već su i stvaranje preduslova za budući prosperitet", poručio je Lukšić.

Kaže da ne nude praznu pričuOn je naveo da predizborna kampanja pokazuje stabilnost vladajuće koalicije i da njeni lideri na predizbornim skupovima saopštavaju odgovorno ono što je realno i nastoje da nude odgovore koji su održivi, da razumijevajući probleme sa kojima se građani suočavaju ponude rješenja za koja smatraju da su najbolja.

"Nikada nećemo nastupati nerealno, nikad nećemo nuditi mjere i programe koji su samo prazna priča i iza kojih ne stoji konkretna akcija"

"Nikada nećemo nastupati nerealno, nikad nećemo nuditi mjere i programe koji su samo prazna priča i iza kojih ne stoji konkretna akcija", kazao je Lukšić, koji je i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS).Lukšić je naglasio da je njegov motiv bio da u kampanji, u neposrednom razgovoru sa što više građana, posjećujući što više opština, razgovara o tim temama, otvoreno i direktno. "Mi jesmo bolji nego mnogi u okruženju i šire, ali ne treba da budemo zadovoljni, jer mogućnost iskorišćavanja naših potencijala je velika", rekao je on i ocijenio da će koalicija Evropska Crna Gora osvojiti većinu mandata na parlamentarnim izborima 14. oktobra.

Zaokružena ponudaGovoreći o istraživanju CEDEM-a, prema kojem će koalicija Evropska Crna Gora osvojiti oko 47 odsto glasova, Lukšić je naveo da se sva istraživanja koja je ta koalicija naručivala, poklapaju sa procjenama te nevladine organizacije.

Lukšić je rekao da procjene mreže i infrastrukture DPS-a pokazuju da koalicija Evropska Crna Gora ima podršku od oko 48 odsto

Lukšić je rekao da procjene mreže i infrastrukture DPS-a pokazuju da koalicija Evropska Crna Gora ima podršku od oko 48 odsto. "Građani bez obzira na sve prihvataju da je lista Evropske Crne Gore najbolja moguća ponuda iza koje stoje jasan plan aktivnosti za naredni periodi – da u pregovorima sa EU zatvorimo što je moguće više poglavlja, stvorimo uslove da dobijemo pozivnicu za NATO, jer je to prekretnica koja će značiti punu stabilzaciju Crne Gore, i mogućnost da kroz EU i NATO obezbijedimo da se bavimo samo ekonomskim prosperitetom", kazao je Lukšić.Dosadašnja politika, kaže on, treba da rezultira efektuiranjem investicija i rastom zaposlenosti i nastavkom borbe protiv organizovanig kriminala i korupcije. "To je jedna zaokružena ponuda koja će privući najveći broj građana", smatra crnogorski premijer.

Građani da odluče hoće li biti premijer?Lukšić je odbacio optužbe da je učešćem u predizbornoj kampanji Evropske Crne Gore prekršio zakon.

"Parlamentarni izbori su u suštini izvještaj Vlade gdje građani ocjenjuju da li su zadovoljni onim što su radili u prethodnom periodu i u koga imaju najviše povjerenja, pri čemu smo se trudili da izbjegnemo bilo kakvu situaciju koja nas može dovesti u konfrotaciju sa zakonskim rješenjima", kazao je Lukšić.Na pitanje da li smatra da ga dosadašnji rezultati preporučuju da ponovo bude premijer, Lukšić je odgovorio da o tome treba da odluče građani."Meni nije bitna personalna pozicija već agenda ciljeva. Ako se usaglasimo sa njom slijedi dogovor oko ostalog. Spreman sam da uradim sve što treba da bi Crna Gora išla naprijed", poručio je Lukšić.

Galerija

Bonus video: