DF: Gdje je završilo 2,5 miliona od izgradnje zgrade solidarnost u Budvi

„Prekršen je osnovni princip solidarnosti, a to je da stanovi ne mogu da se prodaju na tržištu po tržišnim cijenama”
443 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Solidarnosti Budva, Foto: Vuk Lajović
zgrada Solidarnosti Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.10.2012. 18:16h

Demokratski front Budve pozvao je juče nadležne da otkriju u čije je džepove otišlo 2,5 miliona eura od izgradnje zgrade solidarnosti, koju su gradili Crnogorski fond za solidarno-stambenu izgradnju i kompanija bivšeg zeta lidera DPS Mila Đukanovića, Meše Kolarevića.

„Uticaj stanovanja na pojedinca zahtijeva poseban pristup definisanja stambene politike. To je egzistencijalna potreba ljudi, koju su budvanski funkcioneri usavršili tako što sebi dodjeljuju kadrovske stanove, a zaposlenim radnicima stanove u zgradama solidarnosti pod vrlo nepovoljnim uslovima”.

„U ovom sindikalnom biznisu između Opštine Budva - d.o.o. ’14. septembar’, vlasništvo Meše Kolarevića, i d.o.o. Crnogorski solidarni fond za stambenu izgradnju, čiji je predsjednik Danilo Popović, pojedinci su došli do enormne zarade, a sve u formi solidarne stambene izgradnje”.

„Prekršen je osnovni princip solidarnosti, a to je da stanovi ne mogu da se prodaju na tržištu po tržišnim cijenama. SO Budva je ustupila parcelu i oslobodila plaćanja komunalija i ostalih davanja tu zadrugu koja je zgradu ustupila za izgradnju firmi ’14. septembar’”, kazao je Đorđe Vujović, kandidat na odborničkoj listi Demokratskog fronta.

On je ustvrdio da je prilikom gradnje dio stanova stavljen na prodaju po tržišnim cijenama, kao i lokali po 3.600 eura po kvadratu. Opština Budva je oslobodila plaćanja komunalija isključivo stanove za solidarnu stambenu izgradnju. Na taj način su pojedini ostvarili enormnu zaradu.

Firma „14. septembar“, čiji je osnivač Mehmed Kolarević, imala je najviše koristi od izgradnje zgrade solidarnosti u Budvi, poznate kao Lamela B

“U cijelom poslu dobro je prošao i Crnogorski fond za stambenu izgradnju, jer je stanove radnicima prodavao po 890 eura po kvadratu, a iste takve stanove u Podgorici prodaju za 600 eura po kvadratu”.

“Tu se napravila razlika u cijeni od 290 eura po kvadratu, a kad pomnožimo sa kvadraturom zgrade od 8.933 kvadrata dolazimo do razlike u cijeni od 2.500.000 eura. Samo ću se zapitati u čiji džep su pošle te pare. U poslu oko solidarne izgradnje, kao jedini gubitnici se javljaju zaposleni koji su dobili te stanove po enormno visokoj cijeni, plus visoke kamate banke i time postali vječiti dužnici svog prava na stan”.

“Opština Budva, sa svoje strane, nikad nije jasno definisala kriterijume i principe za dodjelu tih stanova, već su raspodijeljeni pod sumnjivim okolnostima, da danas niko pouzdano ne zna ko u njima živi. Možemo samo da se zapitamo gdje se izgubi princip solidarnosti, pomoći zaposlenima da ostvare svoje pravo na stan kao osnovno ljudsko pravo”, rekao je Vujović.

“Solidarno stanovanje nećemo prepustiti tržištu, već ćemo intervencijom u tom sektoru uspostaviti veću mogućnost pojedinca da zadovolji svoju potrebu za stanovanjem i na taj način ćemo spriječiti svaku zloupotrebu”

On je zaključio da Demokratski front Budve, kao buduća vlast, nudi jasno definisanu viziju, pravac djelovanja i pažljiv pristup definisanju stambene politike.

“Solidarno stanovanje nećemo prepustiti tržištu, već ćemo intervencijom u tom sektoru uspostaviti veću mogućnost pojedinca da zadovolji svoju potrebu za stanovanjem i na taj način ćemo spriječiti svaku zloupotrebu”, kazao je Vujović.

Najviše koristi za Kolarevića

Firma „14. septembar“, čiji je osnivač Mehmed Kolarević, imala je najviše koristi od izgradnje zgrade solidarnosti u Budvi, poznate kao Lamela B, gdje je bila partner Crnogorskom fondu za solidarno-stambenu izgradnju, kazali su ranije u MANS-u.

Podaci MANS-a pokazali su da je, u podjeli zgrade, Kolarevićevoj firmi od 85 stanova pripalo 55, dok je Crnogorski fond dobio 30 stanova, koji su namijenjeni zaposlenim u gradskim organima Budve. Iz MANS-a su tada rekli da je zanimljivo kako je sagrađena poslovno-stambena zgrada, iako je Opština Budva na sindikalni fond prenijela zemljište sa obavezom isključive gradnje stanova.

Crnogorskom fondu je pripalo 30 odsto ukupnog poslovnog prostora, a ostatak je dobio Kolarević. Opština Budva je još u avgustu 2006. godine odlučila da lokalnom sindikatu dodijeli dvije parcele za izgradnju stanova, površine oko 5,5 hiljada kvadrata, u zahvatu DUP-a „Rozino “.

Na projektu ništa nije preduzimano do decembra 2008, kada su Crnogorski fond i „14. septembar“ zaključili ugovor o građenju zajedničkim ulaganjem

Ugovor koji je potpisao tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača sa sindikalnim čelnikom Brankom Rađenovićem predviđao je da će Opštini pripasti 25 odsto stanova u budućoj zgradi. Početkom 2007. godine, kako je saopštio tada MANS, opštinski sindikat je te parcele prenio na Crnogorski fond za solidarno-stambenu izgradnju.

Na projektu ništa nije preduzimano do decembra 2008, kada su Crnogorski fond i „14. septembar“ zaključili ugovor o građenju zajedničkim ulaganjem, i to ne više stambene, već sada stambeno-poslovne zgrade.

Oni su udružili susjedne parcele, pri čemu je ulog Kolarevićeve firme bilo zemljište površine oko 1,2 hiljade kvadrata, a partneri je trebalo da finansiraju svako svoj dio. Kolarević je kupio to zemljište za 388.000 eura krajem 2006, u vrijeme kada je Opština Budva već prenijela svoje parcele na sindikat.

Nova građevinska dozvola izdata je u aprilu 2009. i tada je dozvoljena gradnja osam spratova. Time je znatno uvećana vrijednost zgrade.

Bonus video: