DIK: Zakon predviđa da članovi Komisije ne mogu biti na izbornim listama

Iz DIK je “Vijestima” potvrđeno da se Mitrović našla na listi SDP-a, Vujović SNP-a, a Zečević na listi Demokratskog fronta
126 pregleda 0 komentar(a)
Državna izborna komisija, Foto: Vesko Belojević
Državna izborna komisija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.10.2012. 18:31h

Članovi Državne izborne komisije (DIK) u ime Bošnjačke stranke (BS), Socijalističke narodne partije (SNP) i Nove nemaju zamjenike u stalnom sastavu DIK, jer su mandati prestali Jeleni Mitrović, Vladimiru Vujoviću i Radošu Zečeviću zbog toga što su predloženi za poslanike.

Mitrović je kandidovala SDP, ali je ona u DIK bila zamjenica člana iz BS.

Ukoliko su predložene za poslanika ili odbornika, mandat im prestaje po sili zakona. To se i desilo sa zamjenicima članova koji su se našli na izbornim listama”, kazali su “Vijestima” iz DIK-a

Iz DIK je “Vijestima” potvrđeno da se Mitrović našla na listi SDP-a, Vujović SNP-a, a Zečević na listi Demokratskog fronta.

“Član 20 zakona predviđa da predsjednik, njegovi zamjenici, sekretar ili član DIK ne mogu biti na izbornim listama.

Ukoliko su predložene za poslanika ili odbornika, mandat im prestaje po sili zakona. To se i desilo sa zamjenicima članova koji su se našli na izbornim listama”, kazali su “Vijestima” iz DIK-a.

Mitrović je 13. na listi SDP-a, Vujović, koji je do sada bio šef poslaničkog kluba SNP-a u Skupštini Glavnog grada, zauzeo je 52. mjesto na listi SNP-a, dok je Zečević na 33. mjestu DF.

U stalnom sastavu DIK-a su predsjednik Ivan Kalezić (DPS), njegova zamjenica Slavka Maraš (DPS), sekretar Milisav Ćorić (SNP) i članovi Radmila Šturanović (DPS), Ljiljana Radonjić (DPS), Branka Lakočević (DPS), Borislav Globarević (SNP), Hakija Lješnjanin (SDP), Safet Adrović (BS), Dražen Medojević (PzP), Veljo Čađenović (Nova), Hajrullah Hajdari (Demokratski savez).

Iz DIK-a napominju da je stalni devetočlani sastav nedavno proširen.

“U skladu sa zakonom, svaka izborna lista ima opunomoćenog predstavnika, pa sada radimo u proširenom sastavu, odnosno Komisija broji 24 člana”, dodaju iz DIK-a.

Bonus video: