Predizborni maraton: Parama svih građana reklamiraju DPS

Lukšić i ministri od početka godine do 31. jula imali su 13 posjeta opštinama, a samo u posljednja dva mjeseca 36
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 14:37h

Ako premijer Igor Lukšić i ministri u njegovoj Vladi do 14. oktobra svakodnevno nastave da obilaze crnogorske opštine, broj njihovih posjeta od 31. jula, kada su raspisani parlamentarni izbori, mogao bi dostići nivo ukupnih prošlogodišnjih obilazaka.

U posljednja dva mjeseca Lukšić i njegovi saradnici, uglavnom službenim vozilima, uspjeli su da zabilježe 36 posjeta crnogorskim gradovima, dok su tokom prošle godine, prema podacima sa sajta Vlade, imali 56 susreta sa čelnicima opština, privrednicima, građanima...U periodu od 1. januara do 31. jula ove godine, prvi čovjek Vlade i njegov kabinet imali su 13 posjeta.

U ranijim predizbornim kampanjama nijesu zabilježeni tako učestali obilasci sjevera i juga zemlja.

Bivši premijer Milo Đukanović i njegovi ministri su tokom 2010. godine, kada su u 14 opština održani lokalni izbori, imali 28 posjeta gradovima, dok je 2009, kada su bili parlamentarni izbori, taj broj manji za jedan, pokazuju podaci sa sajta Vlade.

Među aktivnijim funkcionerima u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji je ministar finansija Milorad Katnić, kojeg nema na izbornoj listi DPS-SDP, ali je za kratko vrijeme obišao Podgoricu, Golubovce, Herceg Novi, Kotor i Bar.

Sa ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem proteklih dana je bio u službenoj posjeti Igalu i Meljinama, dok se Radunović krajem septembra u Tivtu susreo i sa lokalnim medicinarima kojima je obećao stanove i bolje uslove rada.

U najmanjoj bokeljskoj opštini bio je i Lukšić koji je od početka septembra obišao i Plav, Gusinje, rodni Bar i Herceg Novi. Najave Lukšićevih aktivnosti na sajtu Vlade, pokazuju i da je proteklih dana presjekao crvenu vrpcu na otvaranju željezničke pruge Podgorica-Nikšić, a onda boravio u gradu pod Trebjesom, da bi juče uspio da stigne u Kotor.

U Nikšić je krajem septembra išao i ministar ekonomije Vladimir Kavarić koji je pored nikšićke Željezare, prema najavama sa sajta, obišao i Fabriku elektroda u Plužinama. Prije toga bio je u radnoj posjeti opštinama Kolašin i Mojkovac, a obišao je i Termoelektranu Pljevlja i opštinu Šavnik.

Radne posjete je u toku izborne kampanje imao i ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić koji je, stoji na sajtu Vlade, posjetio Golubovce, Kotor i Žabljak.

Prema najavama sa sajta Vlade, ministar poljoprivrede Tarzan Milošević je bio u Kolašinu, Bijelom Polju i Nikšiću, a ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović Bečićima, Kolašinu, Beranama, Bijelom Polju i Bukovici, dok je ministar Lompar posjetio Tivat i Cetinje.

Prije 31. jula, kada su raspisani izbori, ove godine Milošević, Numanović i Katnić su zabilježili dvije do tri radne posjete crnogorskim opštinama, dok je premijer Lukšić nekoliko puta obilazio opštine na sjeveru zemlje.

Na pitanje “Vijesti” zašto su ministri u toku ovogodišnje izborne kampanje odlučili da svakodnevno posjećuju opštine, portparolka Vlade Anđela Čelebić je kazala:

”U 2011. godini, u kojoj nije bilo parlamentarnih izbora, ministri su imali ukupno preko 100 radnih posjeta opštinama. Tom prilikom realizovani su brojni radni sastanci sa predstavnicima privrednog, društvenog, kulturnog i javnog života i prezentovane vladine politike u svim crnogorskim opštinama”.

Čelebić je kazala da je u trenutnom fokusu posjeta ministara opštinama promocija dva kapitalna razvojna projekta – “Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem” i “Preduzetništvo na vašem pragu”.

Međutim, “Vijesti” su na sajtu Vlade našle upola manje, odnosno 56 najava za radne posjete ministara tokom protekle godine. Najaktivniji među njima su bili ministar Sekulić, Milošević i premijer Lukšić, ali i ministarka Sanja Vlahović. Izvršna vlast je rekordan broj posjeta u 2011. godini obrazlagala potrebom za intenziviranjem saradnje Vlade i lokalnih samouprava.

U izbornoj 2010. godini uoči lokalnih izbora u 14 opština po radnim posjetama se istakla ministarka za evropske integracije Gordana Đurović za koju kasnije nije bilo mjesta u Lukšićevoj Vladi. Mjesec dana pred izbore imala je sedam radnih posjeta na jugu i sjeveru zemlje, gdje je građane informisala o procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

CDT: Reklamiraju DPS novcem svih građana

Direktor Centra za demokratsku tranziciji (CDT) Dragan Koprivica smatra da se godinama koriste službena vozila, telefoni i oprema institucija za organizaciju predizbornih skupova, te da su “kameni temeljci i presijecanje vrpce” ustvari zloupotreba javne funkcije u svrhu predizborne promocije.

“Iskustva prethodnih izbora pokazuju da ministri ne učestvuju u kampanji samo u svoje slobodno vrijeme, već zagovaraju ciljeve svoje partije i u radno vrijeme, kada je njihov rad plaćen iz džepova građana Crne Gore”, kazao je Koprivica “Vijestima” i dodao da se u svrhu promocije partijskih ciljeva, reklamiraju državni projekti, koji su realizovani novcem svih poreskih obveznika, za koga god oni glasali.

Aktuelni propisi, ukazuje on, premijera i ministre ne sprečavaju da učestvuju u kampanji, što je posljedica institucionalnog i izbornog sistema i ustavnog pravila da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

“To ministre dovodi u dvostruku ulogu – oni su u isto vrijeme javni funkcioneri, ali i kandidati na listama svojih partija. I to otvara brojne mogućnosti za zloupotrebe”.

Direktor CDT-a smatra i da se situacija neće popraviti, dok se ne dogodi promjena političke kulture u Crnoj Gori, a to nije jednostavno. Do tad, kazao je, treba dosljedno primjenjivati postojeća pravila, i kazniti svako kršenje zakona.

Galerija

Bonus video: