Đurović: Povjerenje u EU opalo 10 odsto, Vlada mora da reaguje

"Ne samo u EU već i u Crnoj Gori se opšti entuzijazam za integracije sigurno smanjuje"
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 12:39h

Sve manji broj građana koji podržavaju ulazak u Evropsku uniju treba da bude ozbiljan signal Vladi i međunarodnoj zajednici da se angažuju i porade na komunikaciji sa njima, ocijenila je bivši ministar za evropske integracije, Gordana Đurović.Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da je trend povjerenja građana u Evropsku uniju opao, u odnosu na decembar prošle godine više od deset odsto.Đurović je podsjetila da je podrška za EU prema istraživanjima CEDEM-a iznosila 81,5 odsto a potom se smanjivala, „ali uoči potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju opet je bila 78,3 vrlo visoka“.Ona je poručila da pad podrške javnog mnjenja za oko deset odsto treba da bude ozbiljan signal Vladi, međunarodnoj zajednici i svim zainteresovanim da se više zabave procesom evropskih integracija.

„O tome treba više da se govori i medijski intenzivnije prati kako bi građani razumjeli. Jača komunikacija čuva podršku a kod slabije komunikacije dolazi do manje podrške“, kazala je Đurović agenciji MINA.Prema njenim riječima, faktori smanjenja podrške mogu se klasifikovati u više grupa.„Što se ide dinamičnije u proces to podrška pada. Građani shvataju da je taj proces investivija, ulaganje, da ima finansijsku težinu i onda uvide da to nije samo benefit“, rekla je ona.Đurović je ukazala da su Hrvati pred referendum za ulazak u Evropsku uniju (EU) intenzivirali kampanju kako bi podrška bila zadovoljavajuća, a izlaznost je bila manja od 50 odsto.

Kriza je duboko u Uniji i ona ne djeluje kao obećana zemlja

Faktor pada podrške, ocijenila je ona, i uticaj ekonomske krize."Ne samo u EU već i u Crnoj Gori se opšti entuzijazam za integracije sigurno smanjuje. Kriza je duboko u Uniji i ona ne djeluje kao obećana zemlja kada ima prosječan nivo zaduženosti od 85 odsto, kada u nekim zemljama ima zaposlenost od 25 odsto i kada ostali indikatori govore da je kriza duboka“, smatra Đurović. Ona se nada da će se pad podrške zaustaviti i da će, kako je kazala, zajedničkim dejstvom na faktore sačuvati podršku."Evropska integracija je blagotvorna, dobrotvorna za državu, podstiče demokratske i ekonomske reforme i u tom smislu se opredjeljujemo da idemo snažnije ka njoj“, rekla je Đurović.Ona je poručila da treba raditi na komunikaciji prema građanima, „kako bi oni razumjeli značaj procesa“.

Galerija

Bonus video: