Vešović uporno ponavlja: Optužbe opozicije su pravdanje za poraz

Vešović je kazao da kritičari vlasti imaju problem da razgraniče redovan posao članova Vlade i njihovo učešće u kampanji
7 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2012. 10:53h

Opozicija mora svojim biračima da opravda još jedan izborni poraz i zbog toga neosnovano optužuje vlast za zloupotrebu državnih resursa u kampanji, rekao je portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Časlav Vešović.Komentarišući navode opozicije da je učešće premijera i ministara u kampanji zloupotreba državnih resursa, Vešović je kazao da u svim demokratskim zemljama istaknuti državni funkcioneri, koji su istovremeno i članovi partija, imaju pravo van radnog vremena, da daju doprinos u kampanjama svojih stranaka.„Zašto bi mi bili izuzetak? Jasno je zbog čega se toliko neosnovane galame pravi oko navodnih zloupotreba državnih resursa. Neko mora svojim biračima da opravda još jedan poraz na izborima“, rekao je on agenciji MINA.Vešović je kazao da kritičari vlasti imaju problem da razgraniče redovan posao članova Vlade i njihovo učešće u kampanji.„Sve državne institucije obavljaju onaj posao za koji su nadležne, bez obzira što se održavaju izbori, jer je to interes društva. Povećano interesovanje javnosti za angažman članova Vlade tokom kampanje je logično, ali nema rezona kritika jednog dijela medija i opozicije zato što su ministri posvećeni svojim obavezama“, precizirao je on.

Žao im što je Crna Gora otvorila pregovoreGovoreći o najavi MANS-a da će podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Igora Lukšića i ministra finansija Milorada Katnića, zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja u izborne svrhe, prilikom donošenja odluke o isplati otpremnina radnicima za čijim je radom prestala potreba, Vešović je ocijenio da se ne ponaša samo crnogorska opozicija po sistemu "što gore po državu i njene građane to bolje za njih i njihove ambicije".“Takav sistem primjenjuju i logistički centri opozicije, oličeni u pojednim nevladinim organizacijama i dijelu medija. Vjerovatno je njima problematično i to što se isplaćuju plate, penzije i socijalna davanja tokom izbornih mjeseci”, rekao je on.Vešović je kazao da pretpostavlja da opoziciji i pojedinim nevladinim organizacijama (NVO) nije u redu što je Crna Gora nedavno počela pregovore sa Evrospkom unijom. “Možda smo mi odredili da Samit NATO-a u Čikagu, sa koga su upućene pohvale Crnoj Gori, bude organizovan,takođe, u uvertiri predizborne kampanje. Da njih pitamo Vlada se nije smjela ni usuditi da traži inopartnere za Željezaru i ulaganja u privredu”, naveo je on.Prema riječima Vešovića, opozicija i dio NVO sektora sigurno se pita odakle pravo velikom broju turista da posjete Crnu Goru tokom ljeta, a na jesen su izbori. “Vjerovatno misle da, isto tako, i radnici treba da čekaju otpremnine kad ne bude izbora. Za razliku od njih, koji bi htjeli da Crna Gora prestane da živi, mi radimo u interesu građana”, kazao je on.Upitan da li bi zloupotrebu državnih resursa u kampanji, trebalo da kontroliše nezavisno tijelo, Vešović je kazao da Zakoni o finansiranju političkih partija i izboru odbornika i poslanika propisuju jasne sankcije za one koji ne poštuju izbornu proceduru.„Predsjednik Vlade je potredsjednik DPS-a. Svi ministri iz DPS-a su članovi Glavnog odbora naše partije, a većina njih su na poslaničkoj listi. Naša koalicija, u skladu sa zakonom, promoviše svoje kandidate“, zaključio je on.

Bonus video: