Brisel strahuje za ekonomiju Crne Gore

Šta piše u nacrtu izvještaja Evropske komisije o napretku za 2012. koji je će biti objelodanjen sljedeće sedmce
81 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 10:08h

Crna Gora će tokom pregovora o članstvu u Evropskoj uniji morati da pokaže mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, navodi se u nacrtu Izvještaja o napretku Crne Gore za 2012. u koji su “Vijesti” imale uvid.

U dokumentu Evropske komisije, u čijem podnaslovu piše da je riječ o ključnim porukama i odbrani svojih stavova (key messages & defensives), Brisel je, prvi put, ukazao na ozbiljne probleme sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

“Nezaposlenost je visoka. Rastu i inflacija i javni dug. Teška ekonomska situacija u oblasti proizvodnje aluminijuma mora da se riješi. Zemlja treba da privuče nove investicije, kako bi razvila infrastrukturu. Slabosti kad je u pitanju vladavina prava i veliki neformalni sektor negativno utiču na investicije i poslovno okruženje”, navodi se u dijelu nacrta Izvještaja naslovljenog kao “ekonomski kriterijumi” za članstvo u EU.

U tom dijelu dokumenta koji se nalazi na stolu članica EU, konstatuje se da je Crna Gora ostvarila napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije, da se makroekonomska stabilnost održava, te da se bankarski sektor “još oporavlja”.

EK je notirala i da su telekomunikaciona i energetska industrija liberalizovane, dok regulatorne vlasti imaju više samopouzdanja.

“Ipak, zbog strukturalnih problema crnogorske ekonomije i krhkog međunarodnog finansijskog okruženja, oporavak ekonomije Crne Gore je u opasnosti”, navodi se u nacrtu izvještaja o napretku za 2012. koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove sedmice kako bi javnosti bio predstavljen 10. oktobra.

Komisija je pozdravila ostvareni napredak kad je u pitanju ispunjavanje političkih kriterijuma za članstvo u EU, očekuje da će uskoro biti završena ustavna reforma koja se odnosi na jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Takođe, pozdravlja se napredak u osnaživanju zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine, te transparentnost rada parlamenta.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Šta u dokumentu piše o "krupnim ribama"
  • O nasilju nad novinarima

Galerija

Bonus video: