Ipsos: Evropska Crna Gora 47, DF 24, SNP 11, Pozitivna 8 odsto

Istraživanje izvršeno za potrebe DPS-a, na reprezentativnom uzorku od 1.519 punoljetnih ispitanika.
261 pregleda 106 komentar(a)
tivat, izbori, Foto: Zoran Đurić
tivat, izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2012. 18:01h

Koalicija Evropska Crna Gora – Milo Đukanović dobila bi, da su parlamentarni izbori održani krajem septembra, 47 odsto glasova opredijeljenih birača, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Ipsos Strategic Marketing (ISM), prenosi agencija MINA.

To je prvi put da DPS putem stranačkog obavještenja saopštava rezultate istraživanja javnog mnjenja za parlamentarne izbore.

MINA navodi da je istraživanje sprovedeno od 24. do 26. septembra, za potrebe Demokratske partije socijalista (DPS), na reprezentativnom uzorku od 1.519 punoljetnih ispitanika.

Frontu do 20 mandata, DPS-SDP-LP do 42

Prema tom istraživanju Demokratski front (DF) dobio bi 24 odsto glasova, Socijalistička narodna partija (SNP) 11, a Pozitivna Crna Gora osam odsto.

Bošnjačku stranka podržalo je 2,5 odsto ispitanika a Demokratsku uniju Albanaca dva odsto, koliko podržava i koaliciju Srpska sloga. Ostale liste podržalo bi ukupno 3,5 odsto ispitanika.

Iz ISM-a su pojasnili da bi, uzimajući u obzir lojalnost birača, kao i mogućnost statističke greške od plus-minus 2,8 odsto, koalicija Evropska Crna Gora, da su izbori bili krajem septembra dobila izmedju 46 i 50 odsto glasova, piše MINA.

„Na osnovu svega toga, proizilazi da Evropska Crna Gora može da računa na između 39 i 42 manadata, DF na 19 do 20, SNP na devet, Pozitivna na sedam do osam, a liste manjina na četiri do pet mandata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, s obzirom na to da kampanja još traje, sigurno da će biti malih pomjeranja, a izlaznost će svakako biti veća od u septembru ocjenjenih 65 odsto.

Najviše lojalnih birača ima Evropska Crna Gora

Iz ISM-a naglašavaju da nijesu svi opredijeljeni građani, kojih je 70 odsto, sigurni da će izaći na izbore, niti su sigurni da neće promijeniti stav.

Navode da Koalicija za Evropsku Crnu Goru ima najveći broj lojalnih glasača po oba ta pokazatelja, čak 78 odsto. Slijede SNP sa 71 i DF sa 66 odsto.

„Uvažavanje ovih pokazatelja vodi ka tome da je vrlo moguće da koalicija za Evropsku Crnu Goru i SNP imaju nešto više, a DF i Pozitivna nešto manje glasova od onih koji su iskazani“, pojasnili su iz te agencije.

Mnogo nezadovoljnih

Istraživanje je pokazalo i da 49 odsto ispitanika smatra da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu, dok 46 odsto misli suprotno.

Crna Gora je, kako se navodi, po tom pokazatelju, izuzetak ne samo u regiji i u poređenju sa Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom ili Slovenijom, nego i u širem evropskom kontekstu.

„Gdje je veoma mali broj zemalja u kojima je više onih koji misle da zemlje ide u dobrom nego onih koji misle da zemlja ide u lošem pravcu. Procenat od 46 odsto nezadovoljnih je mnogo, i ukazuje da će, ko god bude formirao Vladu, imati veoma ozbiljnu kontrolu od građana“, smatraju u ISM-u, prenosi MINA.

Ta agencija je, za potrebe iste stranke, od 15. do 19. septembra sprovela predizborno istraživanje javnog mnjenja, na reprezentativnom uzorku punoljetnog stanovništva Budve, koji je činilo 856 ispitanika.

Prema rezultatima tog istraživanja, koalicija oko DPS-a bi, da su lokalni izbori održani u septembru, osvojila 61 odsto glasova, DF 14 odsto, SNP 12 a Pozitivna Crna Gora sedam odsto.

S obzirom na to da se za vlast u Budvi bore samo te četiri liste, u ISM-u očeku manja pomjeranja, koja ne mogu značajno uticati na formiranje gradske vlasti.

Iz ISM-a su naveli da su rezultate ovog istraživanja objavili jer su se u javnosti pojavili podaci koji im se pripisuju, a ne odgovaraju njihovim rezultatima.

Bonus video: