Ministarstvo finansija: Nije prekršen zakon

Minsitarstvo finansija tvrdi da nije prekršen zakon time što se otpremnine isplaćuju u jeku izborne kampanje
2 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2012. 07:52h

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je juče da su poštovane sve zakonske procedure prilikom donošenja odluke o isplati otpremnina radnicima za čijim je radom prestala potreba, iako je isplata novca počela u septembru u jeku predizborne kampanje.

MANS je najavio da će ove sedmice Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv Katnića i premijera Igora Lukšića zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja u izborne svrhe prilikom donošenja odluke o isplati otpremnina.

“Paradoksalno je da smo na jednoj strani bili optuženi da ne ispunjavamo obaveze prema Fondu rada, a sada kada stvaramo uslove da se oni ispune smo ponovo optuženi, kazao je Katnić.

On je kazao i da je to “pitanje dobilo nepodijeljenu podršku u Skupštini kada su u decembru razgovarali o budžetu i rebalansu budžeta.

On je zahvalio bankama “koje su prepoznale interes da učestvuju u tom projektu, te da je projekat najavljen prije devet mjeseci i da “to ne treba kritikovati i politizovati”.

MANS sumnja da su Lukšić i Katnić, kao odgovorna lica, u vrijeme kada je bilo izvjesno raspisivanje parlamentarnih izbora, omogućili da se Vlada nepovoljno i nezakonito zaduži u iznosu od šest miliona eura (uz kamatnu stopu od sedam odsto, što je dodatnih 1,3 miliona), kako bi se isplatile otpremnine za novih 3.115 radnika.

Iz te NVO tvrde da je odluka o emisiji obveznica donijeta 12. jula, dok su hartije emitovane 27. jula, "dakle četiri dana prije raspisivanja parlamentarnih izbora".

"Obveznice su na berzi prodate 14. septembra, odnosno u vrijeme izborne kampanje, dok je isplata radnicima počela sedmicu nakon toga. Donoseći ovu odluku, Vlada se pozvala na član 17 Zakona o budžetu, koji joj daje mogućnost zaduženja u cilju obezbjeđenja likvidnosti. Međutim, ovo zaduženje apsolutno nije bilo u cilju obezbjeđenja likvidnosti, već se njime dodatno ugrožava održivost budžeta", kazali su ranije u MANS-u.

Reagujući na navode MANS-a, PR služba Ministarstva finansija je juče saopštila da su sredstva koja su bivši radnici dobili u vidu otpremnina njihova stečena prava u skladu sa zakonom, a ne novac za kupovinu glasova.

„Ovom tvrdnjom, osim integriteta Vladinih predstavnika, na neumjesan i neprimjeren način dovodi u pitanje i integritet lica kojima su otpremnine isplaćene“, stoji u njihovom saopštenju.

U saopštenju su naveli da je Fondu rada, od njegovog osnivanja, podnijet 21.351 zahtjev za isplatu neisplaćenih potraživanja, od čega je obrađeno 7.481. Pozitivan odgovor je dobilo 5.887 zahtjeva, a tokom 2011. i 2012. godine isplata je izvršena za 2.772 lica.

Za preostalih 3.115 lica, tvrde u Ministarstvu, Vlada je u kontinuitetu, od početka godine, radila na iznalaženju modela koji bi omogućio ubrzanu dinamiku isplata i redovnost u realizaciji rješenja Fonda koja su postala i pravosnažna i izvršna: „Takođe je jedan od motiva bio i amortizacija efekata ekonomske krize koji su dodatno otežali socijalno-ekonomsku poziciju pomenutih lica“.

Bonus video: