DF: Svake godine bi mogli po KC da napravimo za pare koje dajemo Srbiji

"To su ogromni troškovi za državu. Na primjer, samo jedan helikopterski transport do Beograda košta nešto više od četiri hiljade eura"
18 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 13:08h

U Crnoj Gori ne postoji registar bolesti, bez koga je teško zaključivati o pravilnoj strategiji zdravstva, saopštili su predstavnici Demokratskog fronta, ocjenjujući da Crna Gora u toj oblasti zaostaje u odnosu na zemlje Evropske unije.Prema riječima Miodraga Šoća, u Crnoj Gori ne postoji ni pravilnik o procjeni zdrastvenog rizika svakog radnog mjesta za ljekara i medicinskog radnika.Iz DF predlažu i mijenjanje pravilnika o dodjeli specijalizacije, kao i načina rada Fonda zdravstva.Šoć je na konferenciji za novinare, rekao i da su sporni ugovori sa privatnim ordinacijama koji se potpisuju preko Fonda, ukazujući i na budžet za naučna istraživanja koji je postojao dok je na čelu Fonda bio Ramo Bralić, a koji sada ili ne postoji ili se do raspodjele novca ne može doći regularnim načinima.On je kazao da je Crnoj Gori odmah potrebno da osavremeni prostorni i kadrovski rad na infektologiji, laboratorijskoj dijagnostici, urgentnom centru, neurologiji sa neurohirurgijom i neuropatologijom, ukazujući i da je potreban najmanje jedan psihijatar po gradu.Šoć je ocijenio i da treba promijeniti način rada Društva ljekara i Ljekarske komore, napominjući da je poslednji broj jedinog medicinskog časopisa gdje ljekari mogu objaviti svoja istraživanja izašao u aprilu 2010. godine, što je, dodao je, neprihvatljivo i neshvatljivo."Mogu obećati da, ukoliko DF bude dobio šansu da radi u novoj vladi, svi problemi koje sam nabrojao biće riješeni u prvoj godini rada", poručio je Šoć.

Mrdović: Zaboravljeni i nezavršeni projektiŽan Mrdović je ukazao na obilje ideja i započetih projekata vezanih za zdrastvo.

"Pri čemu ih je zanemarljivo malo dovedeno do kraja, pri čemu je forma često ispred suštine, pa se prosto pitamo da li su nosioci vlasti iskreno posvećeni njima ili je sve to još jedna od mnogobrojnih kupovina vremena i strpljenja zdravstvenih radnika i pacijenata", naveo je on.Mrdović je ocijenio da je ponižavajuće da ljekar nakon dugogodišnjeg napornog studiranja i odricanja ima lični dohodak u visini ili ispod prosječne zarade u državi.On je, kako je kazao, imao devet dežurstava prošlog mjeseca, izvan propisanih normi i pravila. »Satisfakcija za sve to je, blago rečeno, mizerna. Prekovremeni sat od četiri eura i dežurstvo od 35 bi izazvalo nevjericu i podsmijeh kolega iz inostranstva", rekao je on.Predstavnici DF su kao problem naveli i veliki broj pacijenata koji se šalje na liječenje van granica Crne Gore, odnosno oko 600 mjesečno."To su ogromni troškovi za državu. Na primjer, samo jedan helikopterski transport do Beograda košta nešto više od četiri hiljade eura. Neko je slikovito primjetio da svake godine Srbiji po tom osnovu isplatimo novca za izgradnju novog kliničkog centra", rekao je Mrdović.On je poručio biračima da budu slobodni i odgovorni i da odbace "strah i poltronstvo i izaberu vlast koja ih neće pljačkati i ponižavati".

Dušanka Džakula Tušup je zaključila da ljekari ne traže plate američkih kolega, ali da, kad znaju da je plata sudije gotovo tri puta veća od ljekara specijaliste, moraju se pitati zašto je to tako.

Bonus video: