Bitnija izborna kampanja od Generalne skupštine UN

Iz Vlade i kabineta predsjednika “Vijestima” nije odgovoreno zbog čega najviši zvaničnici ne učestvuju na Skupštini UN
4 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 15:56h

Crna Gora je jedina država u regionu koju na ovogodišnjem otvaranju redovnog jesenjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), neće predstavljati predsjednik države ili Vlade.

Iako je zasjedanje u Njujorku velika prilika za bilateralne sastanke najviših državnih zvaničnika, prvi put od sticanja nezavisnosti, crnogorsku delegaciju na 67. zasjedanju Generalne skupštine UN predvodi šef diplomatije Nebojša Kaluđerović.

Za to vrijeme premijer Igor Lukšić bio je u radnoj posjeti Plavu i spremao se da posjeti Tivat, dok je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarao sa ambasadorom Azerbejdžana i pripremao se za učešće na svečanoj sjednici dana opštine Rožaje.

Iz Vlade i kabineta predsjednika “Vijestima” nije odgovoreno zbog čega najviši zvaničnici ne učestvuju na Skupštini UN, kao ni da li je tradicionalni put u Njujork odložen zbog izborne kampanje.

Crnogorski predsjednik je koordinator Demokratske partije socijalista (DPS) za Cetinje, dok je premijer nadležan za Nikšić u kojem se 14. oktobra, uz parlamentarne, održavaju i lokalni izbori.

Nakon što je Crna Gora prije šest godina postala članica UN, na jesenja zasjedanja Generalne skupštine putovali su šef države ili premijer, koji su se prema nepisanom dogovoru svake godine mijenjali na čelu delegacije.

Tako je predsjednik države Filip Vujanović uz šefa diplomatije Milana Roćena prvi put predstavljao Crnu Goru na zasjedanju UN 2008. godine. Više od predsjednikovog govora o mirovnim misijama UN, sa te posjete ostalo je upamćeno Vujanovićevo ceremonijalno zatvaranje njujorške berze.

Godinu kasnije na jesenjen zasjedanju premijer Milo Đukanović držao je govor o očuvanju mira i bezbjednosti, dok su 2010. godine u odvojene posjete UN putovali Vujanović i Igor Lukšić. Dok je šef države predvodio crnogorsku delegaciju u Njujorku, Lukšić je kao ministar finansija, zbog Đukanovićeve spriječenosti, predstavljao Vladu na Samitu o milenijumskim razvojnim ciljevima.

Naredne godine Lukšić je, kao premijer, u Njujork putovao na čelu crnogorske delegacije. Boravak u Njujorku, osim za razgovore sa kolegama iz svijeta, tada je iskoristio i za učešće na donatorskoj večeri za izgradnju “Crnogorske kuće” u Njujorku.

Na ovogodišnjem diplomatskom maratonu u zgradi UN delegaciju Srbije predvodi predsjednik Tomislav Nikolić dok, iako Kosovo nije članica UN, predsjednica Atifete Jahijaga i premijer Hašim Tači predstavljaju tu državu kao gosti delegacije Albanije. U Njujorku su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Više od 120 šefova država, premijera i ministara okupilo se od utorka na 67. zasjedanju Generalne skupštine UN na kojoj će sukobi u Siriji biti jedna od glavnih tema. Talas nasilja u muslimanskom svijetu zbog antiislamskog filma i ćorsokaka u pregovorima o nuklearnom pitanju u Iranu biće takođe teme razgovora na zasjedanju i van njega.

Na Generalnoj skupštini, između ostalog, učestvuje američki predsjednik Barak Obama kao i prvi čovjek Irana Mahmud Ahmadinedžad.

Iako je zasjedanje Generalne skupštine UN velika prilika za skupove i bilateralne sastanke na neutralnom terenu, Obama je najavio da se neće sastajati sa svjetskim liderima zbog obaveze na predsjedničkim izborima, dok je od dolaska u Njujork odustao i turski premijer Redžep Tajip Erdogan, čija je zemlja primila nekoliko hiljada sirijskih izbeglica.

Galerija

Bonus video: