Demokratski front u Baru osuo paljbu po vlasti: Bulevar čist promašaj

Lokalnim planerima, dodaje, “nije bilo dovoljno toliko novih traka”, pa su “ukinuli i omiljeno šetalište pored mora”
10 komentar(a)
Bulevar Bar, Foto: Anto Baković
Bulevar Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 28.09.2012. 10:07h

Umjesto da je Bar za iste pare dobio kvalitetnu zaobilaznicu, time i novu putnu konekciju sa Ulcinjom, potrošeni su milioni eura za još nezavršeni bulevar kroz Žukotrlicu kojim lokalne vlasti ne bi trebalo da se hvale, a što inače već dugo rade, poručeno je juče iz Demokratskog fronta Bara rukovodiocima Opštine.

Jedan od čelnika barskog DF i odbornik u SO Bar Zoran Tajić rekao je juče da su sadašnjim profilom te saobraćajnice trajno zauzeta oko dva hektara najskupljeg zemljišta pored mora.

Prema njegovim proračunima, “imajući u vidu nedavne licitacije za manje atraktivne lokacije”, taj prostor se mogao valorizovati po cijeni od skoro 750 eura za kvadrat, što bi značilo oko 15 miliona eura prihoda opštinskoj kasi.

“Za izgradnju produžetka bulevara utrošeno je oko četiri miliona eura, umjesto da je taj prostor pored mora ostavljen za turističku namjenu, a da je u zaleđu, pored koridora željezničke pruge, napravljena kvalitetna tranzitna saobraćajnica. Uostalom i u predizbornim obećanjima DPS-a svojevremeno je čvrsto obećavana zaobilaznica na višim kotama. Ovako, imamo samo jednu saobraćajnicu koja Bar i Ulcinj povezuje sa svijetom, bez alternativnog pravca, ne računajući ruinirani put preko Sutormana”, rekao je, pored ostalog, Tajić.

Lokalnim planerima, dodaje, “nije bilo dovoljno toliko novih traka”, pa su “ukinuli i omiljeno šetalište pored mora” u zaleđu plaže Žukotrlica, pretvorivši ga u saobraćajnicu.

Pored tih, kako je rekao, strateških promašaja u saobraćaju, u Baru je “posebna priča izrada planske dokumentacije”.

“Ona je najavljivana kao spas za opštinsku kasu, preko prihoda od legalizacije objekata, te kao konačno dovođenje u red višedecenijskih problema u ovoj oblasti. No, nakon što je za izradu planova do sada plaćeno oko dva miliona eura i potrošeno pet godina nove urbanističke politike, nema gotovo nikakvih efekata”, tvrdi Tajić.

On napominje da je, sem najužeg centra grada, kvalitet života u svim područjima Bara bez ikakvih poboljšanja, a da divlja gradnja i dalje cvjeta, “podjednako u područjima pokrivenim planskom dokumentacijom i onima bez nje”.

Bonus video: