SNP: Vratićemo dječji dodatak

„Sramota je za socijalni sistem što svojom netransparentnošću ne dolazi do svih onih građana kojima je potrebna socijalna zaštita”, rekao je Raičević
15 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2012. 14:46h

Socijalistička narodna partija (SNP) građanima u svom programu nudu raskid sa dosadašnjom socijalnom politikom, isplatu dječijih dodataka djeci do 14 godina, promjenu usklađivanja penzija koje neće biti manje od 65 odsto prosječne zarade i javni registar socijalnih davanja, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Kandidat za poslanika Srđa Raičević je rekao da je socijalna politika veoma bitna i da nije sramota za građanina što prima socijalnu pomoć ve ć za državu što je to dozvolila.

„Sramota je za socijalni sistem što svojom netransparentnošću ne dolazi do svih onih građana kojima je potrebna socijalna zaštita”, rekao je on.

Raičević je kazao da će SNP napraviti javni registar svih trenutnih korisnika socijalnih davanja te da će za starijim od 65 godina, koji nemaju primanja, obezbijediti socijalne penzije.

„SNP će depolitizovati centre socijalnog rada, vratiti dječije dodatke, pomoći svakom novorođenčetu, svakoj porodici koja ima djecu sa hendikepom, starima naročito u u seoskim naseljima. Namjenićemo novac za kvalitetnije zbrinjavanje ženske populacije i afirmisati rad sigurnih ženskih kuća”, najavio je Raičević i rekao da će biti transparentni uslovi za sticanje socijalnih primanja.

SNP, dodao je, u tim okvirima vidi mogućnost da postojeći model usklađivanja penzija bude zamijenjen modelom koji će omogućiti brži realni rast penzija

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović je rekao da su reforme penzijsko-invalidskog osiguranja bile neophodne, ali da su sprovođene na štetu postojećih i budućih prava penzionera.

”Uvedena je visoka starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju, utvrđeni nepovoljni uslovi za određivanje prijevremene penzije, pooštreni uslovi za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, utvrđen je i novi model za njihovo usklađivanje, po kome se penzije usklađuju jednom godišnje, što je već imalo negativne efekte na njihov rast”, rekao je on i dodao da su obezbjeđenje finasijske i fiskalne stabilnosti u državi i ekonomski razvoj, povećanja broja zaposlenih i redovnost uplate doprinosa za osiguranje, preduslovi su za iznalaženje sredstava i poboljšanje standarda za građane.

SNP, dodao je, u tim okvirima vidi mogućnost da postojeći model usklađivanja penzija bude zamijenjen modelom koji će omogućiti brži realni rast penzija, i obezbijediti da prosječna penzija ne može ići ispod 65 odsto od prosječne zarade. On je rekao I da je SNP jedina partija koja je zaštitila prava penzionera tokom proteklih godina.

Dijana Anđelić, koja je takođe na izbornoj listi SNP-a, je rekla da je Crna Gora država sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi i da je vlast dovela do toga da je veliki broj radnih mjesta i preduzeća zatvoren. Samo u Pljevljima je proteklih godna, kako je kazala, bez posal ostalo 4.500 radnika a ugašene su 43 firme.

„SNP namjerava i da kroz uspostavljanje novih priocedura i investicionih postupaka u Crnoj Gori, obezbijedi olakšice za obavljanje privrednih djelatnosti za nove privrednike”, rekal je ona i dodala da je to jedan od načina da Crna Gora postane država socijalne pravde.

Bonus video: