Ovi crnogorski poslanici nemaju poslančki klub: Lekić, Danilović, Abazović...

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević rekao je da su poslanici koji ne pripadaju nijednom klubu poslanika 26. saziva parlamenta bili na izbornoj listi „Velika koalicija Ključ”, koju su činili Demos, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA
128 pregleda 2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Žan Klod Junker, Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2018. 10:59h

U crnogorskoj Skupštini devet poslanika nema poslanički klub, a do sada nije bilo najava za formiranje kluba nezavisnih poslanika.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević rekao je da su poslanici koji ne pripadaju nijednom klubu poslanika 26. saziva parlamenta bili na izbornoj listi „Velika koalicija Ključ”, koju su činili Demos, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA.

“To su Goran Danilović, Miodrag Lekić, Anka Vukićević, Goran Radonjić, Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Danijela Pavićević, Neđeljko Rudović i Dritan Abazović”, kazao je Jovićević agenciji MINA.

Na pitanje kakvi su im uslovi za rad, s obzirom na to da nemaju klub, Jovićević je pojasnio da, u skladu sa Poslovnikom, generalni sekretar u dogovoru sa Kolegijumom predsjednika parlamenta, obezbjeđuje klubovima poslanika prostorne i druge tehničke uslove za rad, srazmjerno broju članova.

„U konkretnom slučaju, nezavisnim poslanicima smo obezbijedili jednu kancelariju za rad, do povratka kompletne opzicije u parlament“, kazao je Jovićević.

Upitan da li, s obzirom na njihov broj, ima najava da bi mogli formirati klub, čime bi se poboljšali i njihovi uslovi za rad, Jovićević je rekao da do sada nije bilo najava za formiranje kluba nezavisnih poslanika.

On nije želio da komentariše šta bi moglo biti razlog za nedostatak takve inicijative.

Kako je naveo, ukoliko i ostali poslanici prepoznaju interes da se vrate u parlamentarni život, a više ne pripadaju ili ne žele da da budu u partijama ili koalicijama kojima su pripadali kada su dobili mandate, mogu iskoristiti poslovničku mogućnost za formiranje kluba.

„Ono čemu težimo, a što cijenim da je već prepoznato, tiče se upravo volje da se svima obezbijede adekvatni tehnički uslovi za rad u mjerama mogućeg“, dodao je Jovićević.

On je podsjetio da je zgrada parlamenta, iako reprezentativan objekat, građena pedesetih godina prošlog vijeka i ne zadovoljava sve prostorne potrebe poslanika i zaposlenih.

Prema riječima Jovićevića, nedostatak prostora je i dalje aktuelan problem.

Kako je kazao, i pored dobre volje da se svima pruže adekvatni tehnički i administrativni uslovi, klubovi ne rade u uslovima koje bi trebalo da imaju, a ni svi predsjednici odbora nemaju svoje kancelarije.

„Na rješavanju ovog problema smo intenzivno radili, i očekujem da će vrlo brzo svi predsjednici odbora imati adekvatne uslove za rad“, naveo je Jovićević.

On je dodao da je stručna služba Skupštine raspoređena u tri zgrade.

Upitan da prokomentariše najavljeni povratak poslanika dijela opozicije u parlament, Jovićević je kazao da svakako smatra da bi bilo dobro da se oni što prije vrate i uključe u rad Skupštine i njenih radnih tijela.

„Sučeljavanje različitih mišljenja uvijek vodi ka dobijanju boljih rješenja. Opoziciji je u interesu učestvovanje u radu parlamenta, i to je njen veći dio shvatio i vratio se svojim obavezama“, rekao je Jovićević.

Uostalom, kako je naveo, političke partije učestvuju na izborima kako bi osvojile mandate i na taj način obezbijedile učešće u radu Skupštine i na najbolji način zastupale interese birača.

On je kazao da nije usamljen u takvom promišljanju i da, već duži period, Evropska unija ohrabruje političke aktere da vrate političku debatu tamo gdje ona pripada.

„I predsjednik Skupštine Ivan Brajović više puta je konstatovao da je povratak kolega iz opozicije poželjan jer je to, a što je iznimno važno, pokazatelj poštovanja prema građanima koji su izašli na izbore i glasali za svoje predstavnike“, dodao je Jovićević.

Bonus video: