Popović optužen da je popisivao kako će profesori glasati

Riječ je o spisku, kako ističu u toj partiji, koji je direktor Popović imao obavezu da uradi i dostavi opštinskom odboru DPS-a
56 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 15:18h

Socijalistička narodna partija optužila je direktora Srednje škole “Danilo Kiš”, odbornika DPS-a i kandidata za poslanika Srđu Popovića, da je zloupotrijebio službeni položaj tako što je uticao na političku orijentaciju zaposlenih u toj školskoj ustanovi i pravio spiskove kako će nastavni kadar glasati na predstojećim izborima.

Popović juče nije htio da komentariše navode opozicione partije iz Budve.

Budvanski SNP juče je medijima dostavio kopiju spiskova koji su, navodno, urađeni u toj školskoj ustanovi, pri čemu su izbrisali prezimena i matične brojeve zaposlenih da bi, kako su naveli, zaštitili njihovu privatnost.

Na vrhu stranice sa spiskovima upisano je ime Popovića, koji je jedan od najistaknutijih članova DPS-a u Budvi.

Iz SNP-a tvrde da su napokon došli do dokaza za sve ono što su tvrdili svih prethodnih godina - da DPS pravi tajne spiskovima sigurnih birača svaki put uoči izbora po opštinskim, državnim i ostalim preduzećima.

Na spisku se vide kolone sa oznakom “+”. Pri tome, kako je objašnjeno iz SNP-a, u prvoj koloni oznaka “+” znači da je taj zaposleni u ovoj školskoj ustanovi glasač DPS-a, ukoliko je “+” u drugoj koloni, znači da je protiv vladajuće partije. Na spisku postoji i kolona „razgovor“, što znači da bi te predavače trebalo ubijediti da glasaju za DPS.

„Ovo je klasičan vid zloupotrebe službenog položaja u institucijama gdje je zakonom strogo zabranjen svaki vid političkog djelovanja. Inače, u pitanju je praksa koja je gotovo ustanovljena u ovdašnjim prosvjetnim ustanovama, gdje se svaki put uoči izbora rade ovakvi spiskovi. Prvi put imamo dokaz, jer je u pitanju originalni dokument, do koga smo došli“, naveli su u budvanskom SNP-u.

Riječ je o spisku, kako ističu u toj partiji, koji je direktor Popović imao obavezu da uradi i dostavi opštinskom odboru DPS-a kao procjenu političkog raspoloženja svojih zaposlenih.

„Vjerujem da će nadležni napokon reagovati jer su na to obavezni po službenoj dužnosti. U pitanju je kršenje zakona prema kojem je zabranjeno uticati na političku orijentaciju zaposlenog i za šta su predviđene kazne zatvora i do godine”, zaključili su u SNP-u.

Predsjednik budvanskog SNP Veselin Marković rekao je sinoć “Vijestima” da je taj dokument autentičan i da su ga dobili iz DPS, ali nije želio da precizira od koga i na koji način.

Iz SNP-a su najavili da će objaviti i slične spiskove koji su urađeni u drugim školskim ustanovama, kao i Domu zdravlja. Ta partija je prethodne sedmice objavila slične spiskove koji su, navodno, urađeni u “Budvanskoj rivijeri”.

Bonus video: