Kako vjerovati Đukanoviću koji obećava opštinu i diže srednji prst

DPS tvrdi da je Opština Tuzi gotova stvar, opozicija ne vjeruje
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 09:47h

Vladajuća koalicija neće dozvoliti formiranje punopravne opštine Tuzi, jer bi time izgubila političku prevlast u Podgorici. Zbog toga obećanje prvog čovjeka Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića o raspisivanju referenduma o statusu opštine Tuzi, djeluje nerealno i služi kao predizborni trik.

To je mišljenje predstavnika većine albanskih stranaka u Malesiji, koji tvrde da je najava referenduma politička parola koja na oktobarskim izborima treba da usmjeri albanske glasove ka vladajućoj koaliciji.

Đukanović je na tribini koalicije “Evropska Crna Gora” za 4. oktobar najavio raspisivanje referenduma, navodeći da vlast neće smetati građanima Malesije da odluče u kakvoj će opštini živjeti.

Kada je govorio da mu se mora vjerovati on diže srednji prst. To govori koliko tu ima spremnosti da se obećanje ostvari. Mislim da je taj srednji prst u Tuzima upućen ljudima u sali, jer oni to zaslužuju

“Kada je govorio da mu se mora vjerovati on diže srednji prst. To govori koliko tu ima spremnosti da se obećanje ostvari. Mislim da je taj srednji prst u Tuzima upućen ljudima u sali, jer oni to zaslužuju”, rekao je Camaj aludirajući na Đukanovićevo brisanje čela srednjim prstom tokom govora u Tuzima.

Đukanović u Tuzima nije prvi put najavio samostalnu opštinu, jer je sa istim obećanjem pred mještane Malesije izlazio uoči svih izbora u proteklih šest godina. Nakon referendumske kampanje punopravna opština bila je, uz Zakon o manjinama, dio neispunjenog dogovora sa predsjednikom DUA Ferhatom Dinošom. Opština Tuzi obaćavana je i uoči parlamentarnih izbora 2009. godine, a bila je dio predizbonog paketa vlasti na lokalnim izborima prije dvije godine.

Lider Građanske inicijative Vaselj Siništaj smatra da je pitanje opštine Tuzi ponovo na dnevnom redu samo zbog izborne kampanje

Lider Građanske inicijative Vaselj Siništaj smatra da je pitanje opštine Tuzi ponovo na dnevnom redu samo zbog izborne kampanje.

“Kada do sada nije pokazivao volju za referendumom, nije bilo potrebe žuriti sa tom odlukom deset dana pred izbore. Da je htio da obraduje građane, Đukanović je trebalo da predloži Vladi da po hitnom postupku zakaže sjednicu parlamenta kako bi se ukinula obaveza konsultativnog referenduma”.

TV Vijesti

Za Siništaja je problematično što će referendum raspisati Skupština Gradske opštine, iako je prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji to u nadležnosti gradske uprave. Odredbama tog Zakona predviđeno je da inicijativu o konsultativnom referendumu raspisuje Skupština lokalne samouprave.

On smatra da bi zbog toga odluka o raspisivanju referenduma mogla pasti na Ustavnom sudu ili kod Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave.

Konsultativni referendum već je održan u Beranama i Bihoru, gdje je velika većina građana u Bihoru podržala osnivanje opštine Petnjica, ali je zabilježena veoma mala izlaznost jer Beranci nijesu bili zainteresovani za to pitanje. Da će i Petnjica biti dio predizborne kombinatorike, potvrdila je najava da će Vladina komisija u narednih 30 dana dostaviti mišljenje o ispunjenosti uslova za formiranje nove opštine.

Konsultativni referendum već je održan u Beranama i Bihoru, gdje je velika većina građana u Bihoru podržala osnivanje opštine Petnjica, ali je zabilježena veoma mala izlaznost jer Beranci nijesu bili zainteresovani za to pitanje

“Uoči lokalnih izbora 2010. godine potpisan je sporazum sa Dinošom, kojim je bilo predviđeno da se to desi 2014. godine. Daj Bože da se desi i ranije, jer od dobrog i viška glava ne boli”, kazao je Ljuljđuraj agenciji MINA, dok je njegov stranački kolega Nikola Gegaj kazao da je lider DPS-a ispunio sve što je do sada obećao.

Camaj smatra da će referendum biti raspisan zbog Đukanovićevog statusa u državnom vrhu, ali da će vlast sve učiniti da Tuzi ne postanu samostalna opština. On je pojasnio da bi time vladajuća koalicija izgubila političku većinu u Podgorici.

“Postoji mogućnost da će neko sprovsti referendum, da ne bi ispalo kako 'gospodin nedodirljivi' laže, ali će učiniti sve da ne uspije. Oni neće dozvoliti da izgube prevlast u Glavnom gradu, iako nije pošteno da mi određujemo ko će biti vlast u Podgorici. O tome odlučuju Podgoričani, jer Tuzi nikada nijesu bili Podgorica”, tvrdi Camaj.

DPS ne može oteti glasove albanskim partijama

Predsjednik Skupštine GO Tuzi Fadilj Kajošaj (DUA) smatra da je najbolje da se referendum održi zajedno sa predsjedničkim izborima naredne godine, navodeći da bi se time smanjili budžetski troškovi. On tvrdi da se ne radi o predizbornom triku, jer je Đukanović previše ozbiljan političar da bi se služio trikovima. Kajošaj smatra da obećanjima samostalne opštine DPS ne pokušava da preotme glasove albanskim strankama.

“U Malesiji su uvijek isti rezultati po partijama, jesr se zna ko za koga glasa. Možda bude male razlike, ali ne vjerujem da će to obećanje povući glasove Albanaca DPS-u. Đukanović je možda jedino želio da ukaže da je došlo vrijeme da Tuzi budu samostalna opština”, mišljenja je Kajošaj.

Bonus video: