Jovović: Hoćemo fond za talente i slobodu

U DF-u smatraju da se mora obezbijediti besplatno školovanje, uvećati stipendije najboljim studentima, stimulisati izgradnja studentskih domova
135 pregleda 20 komentar(a)
Demokratski front, Ognjen Jovović, Foto: Zoran Đurić
Demokratski front, Ognjen Jovović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2012. 18:01h

Izmjena zakona o visokom obrazovanju kako bi se obrazovni sistem uskladio sa potrebama domaćeg i evropskog tržišta rada, formiranje posebnog fonda za talente i stimulisanje slobodne kritičke misli na Univerzitetu Crne Gore najvažnije su mjere koje Demokratski front (DF) namjerava da realizuje, ako formira Vladu, kada je riječ o mladima .

Predstavnik DF Ognjen Jovović ocijenio je da se Bolonjska deklaracija loše primjenuje što je ključni problem u politici visokog obrazovanja koji se mora riješiti izmjenom zakona o visokom obrazovanju.

„To za posledicu ima stavljanje znanja u drugi plan. Državni Univerzitet je postao banka, a njegove jedinice filijale za uzimanje novca. Privatni faklulteti ne doprinose pojavi zdrave konkurencije, već snižavanju kriterijuma na državnim fakultetima“ istakao je Jovović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je problem i što na državnim fakultetima ima veliki broj samofinansirajućih programa.

U DF-u smatraju da se mora obezbijediti besplatno školovanje, uvećati stipendije najboljim studentima, stimulisati izgradnja studentskih domova i obezbijjediti da Savjet za visoko obrazovanje bude nezavistan od političkih uticaja.

„A, najvažnije je stimulisati slobodnu i zdravu kritičku misao i dati studetima autonomiju.To je bitno zbog toga što ima sve više inferiornih studenata kojih se ne tiče naša drustveno-političko okruženje. Potrebno je da steknu tu svijest kako bi mijenjali našu stvarnost“, rekao je Jovović.

Bonus video: