Pajović: Uz reformu nisu potrebna otpuštanja iz državne uprave

Pajović kazao da u državnoj upravi postoji veliki broj profesionalaca, ali da njihova profesionalnost ne dolazi potpuno do izražaja jer postoji snažan politički uticaj
7 komentar(a)
Darko Pajović, Ulrihe Lunaček, Foto: Zoran Đurić
Darko Pajović, Ulrihe Lunaček, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2012. 14:10h

Pozitivna Crna Gora vjeruje da za svakog zaposlenog u državnim institucijama ima posla ukoliko se sprovede reforma upravljanja, izjavio je lider Pozitivne Darko Pajović.

Pajović je, na tribini “Evropska unija u Crnoj Gori” na kojoj je učestvovala i poslanica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, kazao da u državnoj upravi postoji veliki broj profesionalaca, ali da njihova profesionalnost ne dolazi potpuno do izražaja jer postoji snažan politički uticaj.

“To nije dobro ni za današnje vrijeme ni za vrijeme koje će doći”, dodao je Pajović.

Govoreći o primjeni evropskih standarda koji bi postali svakodnevica i u Crnoj Gori, lider Pozitivne je naveo slobodne institucije čiji rad počiva isključivo na profesionalnosti i znanju.

“Autonomnost institucije garantuje da će one donositi odluke samo u korist građana i države, i to je nešto što nas zanima i što je najvažnija vrijednost i neophodnost u implementacije EU standarda”, kazao je Pajović.

Govoreći o evropskim standardima Lunaček je istakla da ni države Evropske unije nijesu iskorijenile problem korupcije, ali da u njenoj zemlji istražni organi nastoje da pronađu sve vrste nelegalnog plaćanja.

“Ne kažem da su evropske države potpuno lišene ovih problema, ali postoji konstantna borba država, a to je nešto čemu treba da težimo”, kazala je Lunaček.

Kao važni segment države koja se bori protiv korupciji je navela dobre administrativne kapacitete, ljude koji su voljni da rade na nekorumpiran način i slobodne medije koji se neće plašiti da izvještavaju o nepravilnostima.

Lunaček je kazala i da je upoznata sa istraživanjem po kojem je imidž crnogorskog parlamenta na jako niskom nivou.

“Izuzetno je važno da parlament ima kritički stav prema radu vlade jer on pored zakonodavne ima i nadzornu ulogu”, dodala je ona.

Zagovornica zelene politike je na tribini Pozitivne ukazala i na važnost primjene evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, ljudskih i manjiskih prava. Ona je pohvalila Pozitivnu koja na izbornoj listi ima 30 odsto žena, ali ne pri dnu liste nego među prvih deset

Bonus video: