Milić: Aktuelna vlast dovela državu na ivicu ambisa

"Smatram da nakon izbora možemo zajedno (sa DF) da konstituišemo novu vlast, a ukoliko oni ne budu to željeli onda će to biti nova realnost"
25 komentar(a)
Srđan Milić, SNP, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, SNP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.09.2012. 18:09h

Crna Gora zaslužuje vlast u kojoj neće biti stranke sadašnje vladajuće koalicije, jer su državu dovele na ivicu ambisa, ocijenio je lider Socijalističke narodne partije, Srđan Milić.

"Oni koji su Crnu Goru doveli u ovako tešku socijalno-ekonomsku situaciju, odnosno na ivicu ambisa, ne mogu je iz toga sada izvući“, smatra Milić.

Zbog toga, kako je naveo, na izborima 14. oktobra, treba da dođe do promjene vlasti.

"A SNP je snaga koja može obezbijediti da Crna Gora bude ekonomski jaka", kazao je Milić u intervju Tanjugu.

On je isključio mogućnost postizborne koalicije SNP-a sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Socijaldemokratskom partijom (SDP).

"Mjera uspjeha SNP-a i čitave opozicije na izborima 14. oktobra je da imamo mandat više od aktuelne vladajuće koalicije, i da sa predstavnicima manjinskih naroda napravimo novu vlast u Crnoj Gori", kazao je Milić.

On je istakao da SNP pred birače izlazi sa „politikom čistih računa sa svima“.

"Politika čistih računa sa onima koji su u opoziciji i sa onima koji su trenutno na vlasti. Opoziciji nudimo ruku saradnje, a strankama aktuelne vladajuće koalicije poručujemo da sa nama ne mogu da prave bilo kakve postizborne kombinacije", naveo je Milić.

Upitan šta bi se u Crnoj Gori promijenilo ukoliko SNP bude stub nove vlade, Milić je rekao da bi to donijelo političku stabilnost, ekonomski oporavak, socijalno odgovorno društvo i poštovanje u regionu.

Da bi svi doživljavali Crnu Goru kao svoju kuću, potrebno je obezbijediti da se poštuju prava i slobode svih crnogorskih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost

"Da bi svi doživljavali Crnu Goru kao svoju kuću, potrebno je obezbijediti da se poštuju prava i slobode svih crnogorskih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost", smatra Milić.

On je kazao da su organizovani kriminal i korupcija značajan problem Crne Gori, što je pokazala i odluka Evropske unije da pristupne pregovore počne sa poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

"To govori i o nedostatku političke volje kod aktuelne vladajuće garniture da se obračuna sa nosiocima organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Što se tiče SNP, naša partija je uvela princip nulte tolerancije za bilo koji oblik kriminala i korupcije", istakao je Milić.

Upitan koliko na izborni rezultat SNP može uticati to što je dio te stranke predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem pristupio Demokratskom frontu (DF), on je kazao da svako ima pravo na svoj izbor, a nekadašnji članovi SNP su izabrali da odu sa drugima.

„Oni više nijesu u SNP-u i ne mogu predstavljati našu stranku, a koliko ih cijene u novom okruženju jasno pokazuje poslanička lista DF gdje u prvih 25 ima svega četiri nekadašnja člana SNP-a“, naveo je Milić.

On je kazao da DF-u želi svaku sreću „a nakon izbora će se vidjeti kako ko stoji sa podrškom birača“.

"Smatram da nakon izbora možemo zajedno da konstituišemo novu vlast, a ukoliko oni ne budu to željeli onda će to biti nova realnost", rekao je Milić.

"Uglavnom su političke elite, i u Crnoj Gori i u Srbiji, svoje unutaršnje probleme rješavale tako što su podizale tenzije između dvije države"

"Kad pogledam za šta se zalažu ostale opozicione kolege na ovim izborima, bojim se da se pokušava nova prevara biračkog tijela, kao što je bila ona nakon izbora 2006. godine, vezano za Pokret za promjene", naveo je Milić.

On je ocijenio i da odnosi Crne Gore i Srbije treba da budu na najvećem mogućem nivou, navodeći da su odnosi između građana dvije države uvijek bili na mnogo većem nivou, nego što je bila saradnja političkih elita.

"Uglavnom su političke elite, i u Crnoj Gori i u Srbiji, svoje unutaršnje probleme rješavale tako što su podizale tenzije između dvije države", smatra Milić.

Bonus video: