U SNP-u tvrde da birački spisak nije tačan i ažuran: MUP je na sve spreman

SNP: Kako je na referendumu glasao Keljmendi koji se nije nalazio u glasačkom spisku
77 pregleda 15 komentar(a)
SNP, Neven Gošović, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
SNP, Neven Gošović, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.09.2012. 16:04h

Socijalistička narodna partija (SNP) je juče saopštila da nikad nije tvrdila da je birački spisak u Crnoj Gori tačan i ažuran jer sve podatke bitne za vođenje biračkog spiska organima lokalne uprave dostavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović je prekjuče kazao da smatra da podaci do kojih je došao MANS ne mogu biti dovoljno uvjerljiv dokaz da je riječ o neregularnosti biračkog spiska.

MANS je proteklih dana dostavio „Vijestima“ izvode iz važećeg biračkog spiska koji su pokazali da najmanje 14.267 birača imaju jednog ili više "dvojnika" sa istim imenima, prezimenima i adresima stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača, ali i da najmanje 1.282 birača nemaju upisan matični broj, dok je 290 građana upisano na dva različita biračka mjesta.

MANS objavio nove podatke: Birači.me varaju >>>

Najmanje 14.267 birača ima dvojnike >>>

Iz te NVO su, nakon uvida u Centralni birački spisak (CBS) tvrdili i da taj dokument nije usklađen sa bazom podataka na sajtu www.biraci.me koju vodi Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

U saopštenju SNP-a se navodi da postoji više nego osnovana sumnja da se u biračkom spisku nalazi značajan broj lica kojima je MUP, zarad interesa partija na vlasti izvršio registraciju prebivališta, iako ta lica nijesu živjela niti žive u Crnoj Gori.

Da su zloupotrebe moguće, navode iz SNP-a, pokazuje i primjer, za krivične radnje osumnjičenog Nasera Keljmendija koji je za crnogorske medije u decembru 2011. godine rekao da je glasao na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore

Da su zloupotrebe moguće, navode iz SNP-a, pokazuje i primjer, za krivične radnje osumnjičenog Nasera Keljmendija koji je za crnogorske medije u decembru 2011. godine rekao da je glasao na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore.

„Keljmendi se nije nalazio u glasačkom spisku po kojem je sproveden referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore, a kako je glasao, na osnovu koje javne isprave i na čije ime, vjerovatno znaju samo u policiji“.

Iz te partije su saopštili i da MUP treba da odgovori javnosti na pitanja da li je jedno te isto lice sa različito upisanim matičnim brojem, dva ili više puta upisano u birački spisak, ili su, pak, u pitanju različita lica sa istim imenom i prezimenom i više istih podataka, a koja imaju biračko pravo.

„Ni za jedno od tih lica ne smije ostati dilema o zakonitosti njihovog upisa u birački spisak, kao što nijedno od tih lica ne može biti brisano iz biračkog spiska a da se prethodno ne utvrde činjenice na osnovu kojih je to neophodno učiniti u zakonom utvrđenom postupku“, saopštili su iz SNP-a.

Na sajtu MIDT je juče objavljeno da će taj Vladin resor, zajedno sa MUP-om i organima lokalne uprave narednih dana organizovati prezentaciju za predstavnike međunarodnih institucija, političkih partija i podnosioca potvrđenih izbornih lista, na kojoj će predstaviti način vođenja biračkog spiska.

Prezentaciju će, navode, organizovati „kako bi prekinuli besmislenu polemiku, zloupotrebu ličnih podataka građana Crne Gore, kao i u cilju sprečavanja daljih manipulacija biračkim spiskom“.

Spahić: Partije ne treba da imaju uvid u birački spisak >>>

Bonus video: