DPS prijeti prijavom protiv SO Pljevlja, Bajić tvrdi da za to nema osnova

"Njima je nezakonita odluka koja je donijeta prošle godine u decembru. Zaboravili su da su i oni glasali za tu odluku i da smo je jednoglsano donijeli"
65 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja zgrada Opštine, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja zgrada Opštine, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.09.2012. 16:55h

Pljevaljski odbor DPS-a je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Skupštine opštine (SO) Pljevlja, zbog donošenja odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije (OIK) koja, kako tvrde, nije u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

U DPS-u tvrde da zakon propisuju da se za sekretara OIK imenuje kandidat partije koja je na prethodnim izborima druga po broju osvojenih odborničkih mandata i da ta funkcija pripada koaliciji “Za Evropska Pljevlja - dr Filip Vuković” koja je tada osvojila 17 odborničkih mandata.

Ta partija je juče saopštila da je grubo povrijeđen zakon i da je neophodno izvršiti ispravku i OIK imenovati u skladu sa procedurom.

"SO na sjednici održanoj 20. 09. skinula je sa dnevnog reda naš predlog uz obrazloženje da je isti neosnovan. Napominjemo da se sadašnji sekretar OIK Božidar Bajić koji je ujedno i predsjednik SO Pljevlja, nalazi u konfliktu interesa o čemu je obaviješten od strane Komisije za utvrđivanje konflikta interesa“, stoji u saopštenju DPS-a.

Postupajući po zahtjevu Bajića, Komisija za sprečavanje sukoba interesa krajem jula dala je mišljenja da je funkcija predsjednika SO Pljevlja spojiva sa funkcijom sekretara OIK „imajući u vidu da Zakonom o sprečavanju sukoba interesa i Zakonom o izboru odbornika i poslanika ne postoje ograničenja koja ukazuju na nespojivost vršenja funkcija predsjednika SO Pljevlja i sekretara OIK“.

"Nema osnova za prijavu"

Bajić je za Radio Antena M danas rekao da nema osnova za podnošenje krivične prijave.

"Njima je nezakonita odluka koja je donijeta prošle godine u decembru. Zaboravili su da su i oni glasali za tu odluku i da smo je jednoglsano donijeli. U odboru za izbor I imenovanje ljudi iz njihove partije su podržali tu odluku", rekao je Bajić.

Poslije godinu se sjete da su glasali pogrešno i da smo donijeli nezakonitu odluku. Isti je član zakona po kome je donijeta ranija odluka i oni su bili za nju, i isti je član zakona po kome bi oni danas htjeli drugačiju odluku

"Poslije godinu se sjete da su glasali pogrešno i da smo donijeli nezakonitu odluku. Isti je član zakona po kome je donijeta ranija odluka i oni su bili za nju, i isti je član zakona po kome bi oni danas htjeli drugačiju odluku", naveo je on.

Bajić smatra da će, ako DPS podnese krivičnu prijavu protiv Skupštine, podnijti i protiv 18 članova skupštinske većine.

"Ali i protiv njih 17 koji su bili manjina,što bi značilo da su oni kao odbornici ni manje ni više već jednako krivi zbog te odluke kao i ostali", rekao je Bajić.

Bonus video: