Krivokapić: Poslanici sve više štite Vladu, umjesto da je kontrolišu

On je poručio da je malodušnost posljednje na što imaju pravo izabrani prestavnici naroda
11 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 16:06h

Postoji opasnost da parlamentarci sve više budu zaštita, umjesto kontrole vladinih odluka, a poslanici neostvareni ministri, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić na Evropskoj konferencija predsjednika parlamenata Savjeta Evrope u Strazburu.

Krivokapić je, govoreći na temu "Da li je predstavnička demokratija u krizi? Izazovi za nacionalne parlamente", poručio da se države nalaze pred iskušenjem da postanu sve više korporativne, a da politička elita postane zastupnik interesa finansijskog kapitala, kompanija i raznih lobija, umjesto moćni predstavnik građana.

On je ocijenio da rastuća nejednakost vodi u demagogiju – populizam koji je najgori oblik vladanja.

"Budimo iskreni, postoji opasnost da parlamentarci sve više budu zaštita umjesto kontrole vladinih odluka, a poslanici neostvareni ministri, umjesto vox populi. Gubimo svijest da je parlament demokratsko izvorište svih drugih vlasti i moći", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da su na Balkanu posljednje dvije decenije potvrdile da ozbiljna politika ne postoji bez hrabrosti

On je poručio da je malodušnost posljednje na što imaju pravo izabrani prestavnici naroda.

"Demokratija je starija od kriza finansijskog kapitalizma. Drevna je to uzvišena ideja o pravednom društvu koje čuva dostojanstvo pojedinaca, i u kojem građani učestvuju u odlukama koje uređuju njihove živote. Kad se voda zamuti, vratimo se njenom izvoru", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da su na Balkanu posljednje dvije decenije potvrdile da ozbiljna politika ne postoji bez hrabrosti.

"Političke elite panevropskog prostora moraju imati vjere i vizije da pokažu manje zahtjevnu, ali po efektima za sve, puno važniju hrabrost od naše balkanske. Mi parlamentarci moramo vidjeti šumu –cjelovitost, a ne izgubiti se među drvećem - pojedinačnošću", naveo je Krivokapić.

Bonus video: