DPS: Kriva je kriza, a ne mi

Građani znaju da Koalicija 'Evropska Crna Gora' garantuje dalji ekonomski i društveni razvoj, nova zapošljavanja, nove investicije...
38 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.09.2012. 06:48h

Povodom teksta „Autoput skratili za polovinu“, koji je juče objavljen u „Vijestima“, reagovala je informativna služba Demokratske partije socijalista (DPS). Reagovanje DPS-a objavljujemo u cjelosti.

„Iako to radi na paušalan način, van konteksta vremena i prilika u kojima se nalazi ekonomija, ne samo u našoj državi, drago nam je što se 'Vijesti' bave izbornim programom Koalicije 'Evropska Crna Gora – Milo Đukanović'. I time pokazuju javnosti da druge partije ili nemaju program ili je nerazumljiv čak i njihovim autorima.

Autorka (ne)svjesno zanemaruje činjenicu da, kao ni mnogo veće i snažnije ekonomije, ni naša nije mogla biti imuna na krizu koja je zahvatila Evropu i svijet.

Znaju građani da je Crna Gora nekad bila najsiromašnija republika u SFRJ. Danas su bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika, prosječna plata i prosječna penzija, nakon Slovenije i Hrvatske (država koje su i ranije bile daleko bogatije i ranije započele tranziciju), najveći u Crnoj Gori. BDP po glavi stanovnika u Crnoj Gori je u periodu od 2004. do 2011. udvostručen. I u najtežim okolnostima imali smo povećanje plata za oko 3 odsto, ali i penzija je porasla za 17 odsto. Sve budžetske obaveze, isplate plata, penzija, socijalnih davanja i međunarodna plaćanja, izvršavamo redovno i bez kašnjenja. Zemlja smo s najnižom stopom nezaposlenosti u regionu.

Autorka zanemaruje i činjenicu da je crnogorska ekonomija u posljednje dvije godine rasla po stopi od 2,5 odsto, oporavljajući se brže od zemalja u regionu i većine zemalja u Evropi. Po sadašnjim procjenama, čak i ove godine, u vrijeme kada grupa najrazvijenjih evropskih država, u okviru Eurozone, projektuje ekonomski pad ili stagnaciju, očekuje se da zabilježimo skroman ekonomski rast.

Sačuvana je razvojna komponenta budžeta u periodu od 2007. do 2012. Ulaganja u kapitalne projekte bila su veća od (nominalnog) zaduživanja i iznosila su gotovo 500 miliona. Građani znaju da Koalicija 'Evropska Crna Gora' garantuje dalji ekonomski i društveni razvoj, nova zapošljavanja, nove investicije, nastavak procesa evropskih i evroatlantskih integracija, jačanje institucija i pravne sigurnosti građana.

Znaju da će sa Koalicijom 'Evropska Crna Gora' ići snažno naprijed ka cilju - da izgradimo stabilnu i naprednu ekonomiju i dostignemo evropski kvalitet života.

Dezorijentisanoj opoziciji, koja je pozivala strane investitore da ne dolaze u Crnu Goru, koja je predviđala ekonomski i politički krah ukoliko Crna Gora postane nezavisna, vjerovatno smeta to što je naša država izašla iz stanja ekonomske, time i političke inferiorniosti i zavisnosti. To je društvo koje danas, predvođeno Koalicijom 'Evropska Crna Gora', oslonjeno na vlastite snage, s puno samouvjerenja korača ka našem najvažnijem cilju, a to je evropski kvalitet života naših građana“, navodi se u reagovanju DPS-a.

Bonus video: