Dok Brisel moli, Đukanović juri neistomišljenike

Opozicija ne očekuje da predsjednik pokrene dijalog sa proevropskim snagama
120 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Donald Tusk, Foto: Predsjednik.gov.me
Milo Đukanović, Donald Tusk, Foto: Predsjednik.gov.me
Ažurirano: 09.06.2018. 13:44h

I pored poziva zvaničnika Evropske unije (EU) predsjednik Milo Đukanović neće raditi na jačanju saradnje proevropskih snaga u Crnoj Gori, jer za to nema političkog interesa, smatraju u tzv. građanskoj opoziciji. Ističući da je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nakon izbora za šefa države nastavio sa napadima na neistomišljenike, u dijelu opozicije smatraju da Đukanović neće uslišiti molbe Brisela bez spoljnjeg protiska.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić upozorava da će, nakon povratka na državnu funkciju, Đukanović nastaviti da se deklarativno zalaže za evropske vrijednosti dok će u praksi sprovoditi autokratiju.

“Stvar je EU da li hoće da za privilegovanog partnera ima čovjeka koji zajedno sa klijentelističkom družinom daha podzemlja simbolizuje kriminal i korupciju na ovom prostoru. Oni imaju pravo da, makar to zvučalo zbilja groteskno, odrede Đukanovića i za reformatora Unije što sam predsjednik Crne Gore svojim posljednjim izjavama nagovještava kao svoju volju i raspoloženje“, kazao je Lekić.

Tokom Đukanovićeve nedavne posjete Briselu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, imeđu ostalog, pozvao na rješavanje unutrašnje političke situacije u Crnoj Gori. On je tada kazao da je sa Đukanovićem podijelio “lično žaljenje što proevropske snage u njegovoj zemlji nisu u stanju da sarađuju u okviru postojećih institucija“.

“Ohrabrujem ga da preuzme vođstvo kako bi se prevazišla ova strateška slabost,” kazao je tada Tusk.

Iako je u Briselu poručio da se nakon izbora u Crnoj Gori očekuju “početni napori na ujedinjenju svih potencijala društva”, Đukanović tokom kampanje za lokalne i predsjedničke izbore nije štedio opoziciju i kritičare režima. Za opozicionare je tada tvrdio da su “avanturisti i protivnici države”, dok je dio nezavisnih medija i civilni sektor nazivao “fašistima” jer istražuju poslove njegovog sina. Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tvrdi da se, i pored zahtjeva Brisela, ta partija neće vraćati u parlament.

“Ne možemo sarađivati u okviru postojećih institucija kada nema političke volje da se ispune zahtjevi proevropske opozicije za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Đukanoviću očigledno najviše odgovaraju scene krvavih glava, fizičkih obračuna sa političarima i mafijaških obračuna sa novinarima. Zato, ohrabruje poziv visokih zvaničnika EU da se konačno počnu rješavati goruća pitanja koja mogu dovesti državu u crvenu zonu u nekom od narednih izbornih procesa“, smatra on, dok član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković ističe da Đukanović ne može pokrenuti institucionalni dijalog jer “ne poštuje institucije”.

“Da biste imali saradnju u ok viru institucija morate imati institucije. Kada nemate odgovor na rušenje institucija, prećutno dajete podršku destrukciji. Rugate se građanima Crne Gore, a bojim se i samima sebi. Teško je vjerovati da se to ne vidi iz Brisela ili Delegacije EU u Podgorici“, kazao je Zeković.

Smjena u RTCG novi šamar za EU

Zeković smatra da je smjenom rukovodstva Javnog servisa nakon razgovora u Briselu Đukanović “lupio šamar Uniji“. Time je, tvrdi on, Đukanović pokazao otvoreni prezir prema evropskim vrijednostima i potcjenjivanje evropske administracije.

“To je otvorena poruka više Briselu nego domaćoj javnosti.
 Teško je komentarisati poruke iz Brisela koje su već juče ponižene, a ne vidjeti njihovu ispraznost koja ide do cinizma“, tvrdi Zeković, dok Lekić ističe da Tuskova poruka ne znači više od retoričke deklamacije.

“Poslije skandala smjenjivanja direktorke Javnog servisa i završne operacije Đukanovića sa ciljem zaokruživanja autokratske vlasti, postavlja se pitanje da li se od EU može očekivati ozbiljniji i konkretan potez. Dakle, potez koji nije verbalizam, ambivalentan jezik, gdje je sve bazirano na nekom krupnom ili sitnom interesu, daleko od proklamovanih vrijednosti“, tvrdi on.

Tusk poručio da nije sva opozicija antievropska

Bogdanović smatra da je Tusk Đukanoviću diplomatskim rječnikom poručio da nisu antievropske sve partije koje bojkotuju parlament.

„Kazao mu je da nije tačno da su oni koji bojkotuju parlament antievropske snage, već da su i tamo politički subjekti koji za cilj imaju ulazak Crne Gore u Uniju i time usvajanje evropskih vrijednosti i postizanje višeg životnog standarda.
Osim toga, iz konteksta same izjave jasno je da je i evropskim zvaničnicima poznat cijeli arsenal zloupotreba i antidemokratski ambijent u kojem se odvijaju politički procesi u Crnoj Gori, a naročito izborni proces“, tvrdi on.

Bonus video: