Izbori u oktobru će biti trka sa manje igrača nego ranijih godina

Na ovogodišnjim izborima biće 11 izbornih lista. U martu, 2009. bilo ih je čak 16, a u septembru, 2006. bilo je 12 izbornih lista
70 pregleda 9 komentar(a)
Izbori, Foto: Arhiva "Vijesti"
Izbori, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.09.2012. 06:53h

Parlamentarni izbori koji će biti održani 14. oktobra biće izbori sa manjim brojem izbornih lista u odnosu na one održane 2006., odnosno 2009. godine, jer će, svemu sudeći, na ovogodišnjim izborima biti 11 izbornih lista.

To je za čak pet izbornih lista manje u odnosu na posljednje parlamentarne izbore održane 29. marta 2009. godine, kada ih je na glasačkim listićima bilo čak 16, dok je na izborima koji su bili održani 10. septembra bilo 12 izbornih lista.

Za sada je izvjesno da će na izborima 14. oktobra u koaliciji nastupiti Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), čiji će nosilac najvjerovatnije biti lider najjače parlamentarne stranke Milo Đukanović. U okviru te koalicije će, na listi DPS-a, biti i Liberalna partija Andrije Popovića.

Svoju viziju crnogorskog društva građanima će ponuditi i Demokratski front koji predvodi Miodrag Lekić.

Na izborima će samostalno nastupiti SNP, te novoformirana Pozitivna Crna Gora koju predvodi Darko Pajović. U koaliciji će, u okviru jedne izborne liste, nastupiti i Srpski nacionalni savez – Ranko Kadić, koji čine Kadićeva Demokratska srpska stranka, Stranka srpskih radikala i Srpsko nacionalno vijeće (SNV). Zajedno će, na izbornoj listi Srpska sloga, nastupiti i Narodna stranka, Srpska lista, Otadžbinska srpska stranka i Stranka srpskih radikala.

Samostalan nastup potvrdila je Bošnjačka stranka, dok će Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde, na čijem je čelu prema evidenciji MUP-a Miladin Kadić, nastupiti u koaliciji sa Jugoslovenskom komunističkom partijom.

Albanske partije će na oktobarskim izborima najvjerovatnije nastupiti u tri kolone, koje će predvoditi Albanska alternativa (AA), Forca i Demokratska unija Albanaca (DUA).

Ostaje, međutim, dilema da će manje političke partije uspjeti da sakupe dovoljan broj potpisa do srijede, kada ističe rok za predaju izbornih lista.

Inače, juče tokom dana je saopšteno da politički klub Pravedna Crna Gora neće nastupiti na predstojećim izborima, jer nije formirana zbog njih, već zbog razvoja dugoročne alternative aktuelnoj političkoj klasi.

Predsjednik Rade Bojović kazao je da je više razloga za tu odluku, a prvi da nijesu namjenski formirani zbog ovih izbora, već zbog razvoja dugoročne alternative aktuelnoj političkoj klasi, najavljujući glavne političke aktivnosti već od 15. oktobra.

Bonus video: