CDT: Parlament treba da promoviše otvorenost

Ciljevi Deklaracije su promovisanje kulture otvorenosti parlamenta, olakšavanje pristupa skupštinskim informacijama...
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Savo Prelević
Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2012. 10:07h

Crnogorski parlament treba da promoviše kulturu otvorenosti i da olakša pristup skupštinskim informacijama kako bi one bile transparentne i dostupne svim građanima, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) povodom Međunarodnog dana demokratije koji se obilježava danas.

Iz te nevladine organizacije (NVO) navode da će promovisati Deklaraciju o parlamentarnoj otvorenosti koja će danas biti predstavljena na Svjetskoj konferenciji o e-parlamentu u Rimu.

"Povodom Međunarodnog dana demokratije CDT želi da u ime svjetske mreže organizacija civilnog društva koje sarađuju sa parlamentima, u Crnoj Gori promoviše Deklaraciju“, navodi se u saopštenju CDT, i dodaje da je ta NVO jedan od kreatora tog dokumenta.

Deklaracija je, kako je pojašnjeno, poziv parlamentima od strane organizacija civilnog društva (OCD) koje se bave monitoringom rada parlamenta na veće angažovanje vezano za otvorenost parlamenata.

Iz CDT su naveli da OCD koje sarađuju sa parlamentima imaju jak interes u zagovaranju boljeg pristupa vladinim i parlamentarnim informacijama.

Ciljevi Deklaracije su promovisanje kulture otvorenosti parlamenta, olakšavanje pristupa skupštinskim informacijama kako bi one bile transparentne i dostupne svim građanima na internet prezentacijama

Iz CDT su saopštili da su ciljevi Deklaracije promovisanje kulture otvorenosti parlamenta, olakšavanje pristupa skupštinskim informacijama kako bi one bile transparentne i dostupne svim građanima na internet prezentacijama.

Oni smatraju da informacije o radu parlamenta pripadaju javnosti.

"Da bi se obezbijedila kultura parlamentarne otvorenosti, parlament mora donijeti mjere kojima će obezbijediti aktivno učešće građana i OCD. Parlament mora sarađivati sa NVO i građanima kako bi se osiguralo da parlamentarne informacije budu potpune, tačne i pravovremene”, kaže se u saopštenju CDT.

Parlament je, kako se dodaje, dužan da usvoji politike koje obezbjeđuju proaktivno objavljivanje parlamentarnih informacija, i da periodično usavršava te politike kako bi se iskoristili primjeri dobre prakse u razvoju.

U CDT su ocijenili da se svim građanima mora omogućiti fizički pristup parlamentu, čije informacije moraju da se objavljuju na internet u otvorenim formatima

U CDT su ocijenili da se svim građanima mora omogućiti fizički pristup parlamentu, čije informacije moraju da se objavljuju na internet u otvorenim formatima.

"Na taj način bi se omogućili građanima da analiziraju i ponovo upotrebljavaju informacije koristeći cijeli niz tehnoloških alata”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će inicijativa danas biti predstavljena u preko 65 zemalja širom svijeta, a konačan tekst Deklaracije je na internet portalu OpeningParliament.org.

Bonus video: