Lekić: Demokratski front nije nova srpska kolona, Milić: DF želi samo dio SNP-a

Lekić: SNP je predložio nefunkcionalan model da oni budu u koaliciji sa koalicijom. To bi bio komplikovan model
55 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 06:43h

Demokratski front nije nova srpska kolona, već građanska opcija koja neće preispitivati nezavisnost Crne Gore, kazao je lider tog saveza Miodrag Lekić.

Lekić, bivši jugoslovenski ambasador u Rimu, navode da je „čovjek“ nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića ocjenjuje kao apsurdne.

"To je nevjerovatna bezočnost. Demokratska partija socijalista (DPS) opservira ko je bio saveznik Miloševića, a pitam ko je bio njegov koalicioni partner u ratnim vremenima i u vrijeme zločina u Srebrenici“, kazao je Lekić gostojući na televiziji B 92.

Lider Fronta je rekao da je Milošević je izabran 1997. godine glasovima DPS.

"I to Đukanovićevog (Milo) DPS-a koji je već bio raskinuo sa Bulatovićem (Momir). Bez tih glasova Đukanovića, Milošević ne bi bio izabran. Dolazimo do apsurdne situacije da lopov na ulici viče držite lopova", doda je Lekić.

Prema njegovim riječima, DF ne želi da dovodi u pitanje niti da preispituje nezavisnost Crne Gore.

"Međutim, takođe ne pravim nikavu etničku distinkciju između onih koji su glasali za nezavisnost i onih koj su glasali za zajedničku državu, a kojih je 45 odsto. I jedni i drugi su željeli dobro Crnoj Gori, mi želimo da doprinesemo koheziji", rekao je Lekić, napominjući da je danas u Crnoj Gori apsurdno voditi i antisrpsku i srpsku politiku.

Na pitanje zašto u koaliciji DF nema Socijalističke narodne partije (SNP), Lekić je odgovorio da mu je žao što do toga nije došlo.

"Predložili smo da oni uđu u koaliciju na ravnopravnim osnovama. Oni su predložili nefunkcionalni model da oni budu u koaliciji sa koalicijom. To bi bio komplikovan model, poprilično baziran na mandatima", pojasnio je on.

Gostujući u istoj emisiji preko video linka, predsednik SNP-a Srđan Milić je podsjetio da je Glavni odbor te stranke prvobitno usvojio predlog koalicionog sporazuma sa DF, ali da je Front to odbio i tražio da SNP pristupi tom savezu.

"Naš inicijalni predlog je bio da budemo u koaliciji sa DF, ali gospoda iz Fronta su želela da kod sebe imaju samo dio a ne cijeli SNP", rekao je Milić

"Naš inicijalni predlog je bio da budemo u koaliciji sa DF, ali gospoda iz Fronta su želela da kod sebe imaju samo dio a ne cijeli SNP", rekao je Milić.

Milić je odbacio i optužbe da je dio SNP-a bliži DPS-u nego opoziciji, navodeći da to govore bivši članovi, „i to tek kada su iz stranke izašli“.

On je kazao da je cilj SNP-a "poštovana i poštena Crna Gora", a da je za to prevashodno potrebna politička volja.

"Za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije postoji jedna stvar koja je potrebna, a to je politička volja. U Crnoj Gori postoji sistem vrijednosti koji je izgrađen po mjeri onih koji su nosioci kriminala i korupcije a podržavani od vlasti. Treba izgraditi nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji", kazao je Milić.

Na pitanje kakav je odnos SNP prema Srbiji, Milić je rekao da je SNP "dominantno utemeljnena u Crnoj Gori i da za nju prevashodno glasaju birači koji govore srpskim jezikom".

Srbija je, dodao je on, u vrhu prioriteta kada je riječ o regionalnoj saradnji.

Galerija

Bonus video: