DF: Nastavljena zloupotreba državnih resursa

"Pozivamo sve građane da se slobodno obraćaju DF u i njegovim tijelima, u vezi sa pitanjima koja se tiču slobode njihovog izjašnjavanja na parlamentarnim i lokalnim izborima"
50 pregleda 10 komentar(a)
izbori, Foto: Shutterstock.com
izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.09.2012. 13:09h

Vlada, državni funkcioneri, državni i organi lokalne samouprave nastavljaju grube zloupotrebe državnih resursa za pridobijanje glasova za koaliciju Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) čime prijete da ugroze demokratičnost izbora, ocijenilo je Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF).

Predsjedništvo DF, kako je saopšteno iz tog saveza, razmatralo je pitanje uslova za pripremu, realizaciju i učešće podnosilaca izbornih lista na parlamentarnim i lokalnim izborima u Nikšiću, Budvi i Kotoru.

Ocijenjeno ja da Vlada, državni funkcioneri, kao i ostali državni organi, javna preduzeća i ustanove i organi lokalne samouprave nastavljaju raniju neprihvatljivu praksu grube zloupotrebe državnih resursa za pridobijanje glasova za trenutno vladajuću koaliciju DPS-SDP.

"Time ozbiljno ulaze u zonu koja prijeti da ugrozi demokratičnost izbora, odnosno na taj način ugrožavaju da izbori budu slobodni, fer i sa ravnopravnim uslovima za sve podnosioce izbornih lista", navodi se u saopštenju DF.

DF, kako su naveli, ukazuje domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti, da se nova vlast nakon izbora može formirati jedino kao rezultat slobodno izražene volje građana.

Naglašava se da je DF sistematično i sadržajno pratio dosadašnje aktivnosti i da će pratiti sve buduće sadržaje ukupnog izbornog procesa i adekvatno tome zauzeti konkretne političke stavove i preduzimati odogovarajuće demokratske i političke akcije.

"Predsjedništvo DF posebno poziva Vrhovnog Državnog tužioca, koji ima jasno definisanu zakonsku ulogu, a time i odgovornost, da po službenoj dužnosti prate sve postupke i radnje koje su suprotne zakonu i koje ugrožavaju osnovna ljudska prava o slobodi izražavanja u izbornom procesu, i procesuiraju subjekte koji se nezakonito ponašaju", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je Predsjedništvo formiralo posebno tijelo na nivou države, kao i tijela u opštinama, koja prate sve slučajeve izborne neregularnosti, o čemu će obavijestiti nadležna državna tijela i međunarodne činioce uključujući i međunarodne posmatrače.

Objašnjeno je da će stručna tijela DF pratiti ažurnost i tačnost biračkog spiska, zloupotrebu državnih resursa, odnos medija koje finansira država prema podnosiocima izbornih lista.

"Ulogu privatnih firmi koja su bliska pojedincima iz vlasti a prema zaposlenim vezano za njihovo slobodno izjašnjavanje na izborima, zloupotrebu baze ličnih podataka i ličnih dokumenata - takozvana kupovina i falsifikovanje ličnih karata i slično", objasnili su iz DF-a.

Prema njihovim riječima, DF preko svojih aktivista prati i potencijalno učešće osoba iz organizovanog kriminala u izbornoj kampanji, ali i moguće zloupotrebe od pojedinaca iz državnih bezbjednosnih struktura u vršenju pritiska na građane da podrže vladajuću koaliciju

"Pozivamo sve građane da se slobodno obraćaju DF u i njegovim tijelima, i svim drugim neutralnim domaćim i stranim posmatračima, u vezi sa pitanjima koja se tiču slobode njihovog izjašnjavanja na parlamentarnim i lokalnim izborima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: