Drljević: Spremni smo za snažne iskorake i zaokruživanje reformi

Ambasadori su se saglasili da će reforme u oblasti vladavine prava usloviti napredak u ostalim oblastima
0 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Drljević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 08.06.2018. 14:08h

Crna Gora je lider regiona u procesu evropske integracije i treba da nastavi sa reformama u vladavini prava, ocijenjeno je na sastancima glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandra Drljevića sa ambasadorima Slovačke, Danske i Grčke.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, to se naročito odnosi na oblasti slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala.

Navodi se da je Drljević imao odvojene susrete sa ambasadorima Slovačke, Danske i Grčke, Romanom Hlobenjom, Andersom Kristijanom Hougorom i Sotiriosom Atanasiouom.

On je zahvalio ambasadorima na kontinuiranoj ekspertskoj podršci u pregovaračkom procesu i informisao ih o statusu pregovora Crne Gore sa EU.

Drljević je podsjetio da je Crna Gora otvorila 30 pregovaračkih poglavlja i kazao da očekuje da će napori države na putu ispunjavanja brojnih obaveza iz evropske agende biti vrednovani na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je odlučna da i dalje unapređuje stanje u oblasti vladavine prava kao temelju pregovaračkog procesa, kako bi zaokružila rad na privremenim mjerilima i ušla u narednu fazu pregovora.

"Spremni smo za snažne iskorake kad je u pitanju kvalitet cjelokupnog procesa integracije i zaokruživanje reformi, koje će našu državu odvesti u EU", poručio je Drljević.

Dodaje se da su se ambasadori saglasili da će reforme u oblasti vladavine prava usloviti napredak u ostalim oblastima.

Oni su ocijenili da je Crna Gora na dobrom putu ka članstvu u EU i da predstavlja faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Ambasadori su poručili da Crna Gora i u nastavku procesa može računati na svu potrebnu podršku njihovih država.

Bonus video: