Na tajni oglas za pripravnike stigli da se jave uglavnom aktivisti DPS-a

Konkurs za zapošljavanje novih službenika u Opštini Danilovgrad trajao samo jedan dan
79 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 19:43h

Oglas za prijem pripravnika u opštinskim službama, sekretarijatima, javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Opštine Danilovgrad, na osnovu kog je krajem avgusta 21 visokoškolac zasnovao radni odnos na 12 mjeseci, trajao je samo jedan dan i bio je objavljen jedino na oglasnoj tabli kancelarija Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), koje su u okviru Biroa Podgorica.

Birou Podgorica pripadaju kancelarije ZZZCG u Danilovgradu, Cetinju, Kolašinu i Podgorici, a ovakvim oglašavanjem nezaposleni iz svih ostalih crnogorskih opština bili su diskriminisani, jer nikako nisu mogli saznati za raspisani oglas.

U Danilovgradu potreban direktor sa srednjom školom>>>

Sagovornici "Vijesti" iz danilovgradske Opštine ranije su kazali da su zaposleni pripravnici mahom aktivisti DPS-a, da su među njima djeca i rođaci funkcionera lokalne uprave i zaposlenih u Opštini, ali i ćerka potpredsjednika Opštine Danilovgrad Zorana Boškovića, Anja.

Oni su tada tvrdili da je zapošljavanje pripravnika danilovgradska lokalna uprava iskoristila da osvoji prvi bod u predizbornoj utakmici.

Prebacivanje odgovornosti

U Zavodu za zapošljavanje pojašnjeno je da oni nemaju informacije koliko se nezaposlenih javi na oglas

"Mogu da napišem da je primljen jedan broj pripravnika za odrađivanje pripravničkog staža. Kako je rješenja o prijemu potpisao glavni administrator, smatram da je najbolje da se obratite njemu da Vam odgovori na postavljena pitanja", kazala je ”Vijestima” sekretar Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti Opštine Danilovgrad Jelisavka Burić.

Iz službe glavnog administratora Ratka Lakića odgovoreno je da su primljeni svi kandidati koji su se javili na oglas i ispunjavali uslove istog.

"Svi kandidati koji su u zakonskom roku podnijeli prijave na javni oglas i koji su ispunili zakonom predviđene uslove, zasnovali su radni odnos na određeno vrijeme od 12 mjeseci, kako je predviđeno članom 98 Zakona o državnim službenicima i namještenicima."

Oni su pojasnili da je oglas realizovan u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima koji se odnosi na zasnivanje radnog odnosa u državnim organima i organima lokalne samouprave.

Zavod neobaviješten

U Zavodu za zapošljavanje pojašnjeno je da oni nemaju informacije koliko se nezaposlenih javi na oglas, jer se dešava da se neki koji uzmu potrebnu dokumentaciju ne prijave poslodavcu.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović

Oni su kazali da je Opština Danilovgrad 23. jula podnijela prijavu za slobodno radno mjesto i da je tom prijavom tražen 21 pripravnik, visoke stručne spreme, vrsta radnog odnosa - pripravnički na 12 mjeseci.

"Od uslova je traženo da lica budu visoke stručne spreme i bez radnog iskustva. Poslodavac, tj. Opština je tražila da se prijava oglasi samo na oglasnoj tabli Zavoda, u trajanju od jednog dana, što je i urađeno 24. jula u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, član 26".

Neki od pripravnika koji su primljeni na oglas ranije su kazali “Vijestima“ da je oglas bio objavljen samo na oglasnoj tabli u danilovgradskoj kancelariji Zavoda

Član 27, istog Zakona, između ostalog, propisuje da je “poslodavac dužan da Zavod obavijesti o zasnivanju radnog odnosa sa nezaposlenim licem u roku od pet dana od dana zasnivanja radnog odnosa, radi vođenja evidencije o nezaposlenim licima”.

Upitani da li su upoznati sa navodima da su svi pripravnici koji su primljeni u radni odnos na određeno vrijeme direktno pozvani, po kojim kriterijumima je od preko 100 nezaposlenih visokoškolaca sa teritorije Danilovgrada odabrao njih 21, ali i na pitanje da li nezaposleni koji nisu znali za oglas imaju pravo žalbe, iz Zavoda nisu odgovorili, jer to nije u njihovom “djelokrugu nadležnosti“.

Presudila bliskost sa DPS-om

Neki od pripravnika koji su primljeni na oglas ranije su kazali “Vijestima“ da je oglas bio objavljen samo na oglasnoj tabli u danilovgradskoj kancelariji Zavoda, kao i da im je rečeno da se jave. Oni su potvrdili da je većina bliska DPS-u.

Opozicija je ranije oštro osudila zapošljavanje “po partijskoj liniji“, navodeći da i ovaj primjer pokazuje da lokalna uprava ne vodi brigu o svom gradu.

Odbornik PzP-a Drago Šćepanović kazao je ranije da u administraciji ima oko 60 prekobrojnih i da zapošljavanje još 21 osobe “pokazuje da se bliže izbori i da se koriste svim mogućim nedozvoljenim sredstvima kako bi uticali na rezultat, pri tom ne brinući o posljedicama po Danilovgrad“.

Njegovo mišljenje dijeli i odbornik Nedjeljko Jakšić koji je “Vijestima” kazao da je “svima jasno da je riječ o zapošljavanju uoči izbora i neminovnom otkazu nakon njih”.

Galerija

Bonus video: