Jovićević: Front jasno da pokaže odnos prema državi

"Front treba svoj odnos prema državi treba da iskaže jasno, ali da težište u kampanji ne bude u dokazivanju patriotizma, već u pokazivanju onoga šta je vlast činila i šta namjerava da čini"
20 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 11:14h

Demokratski front (DF) u predizbornoj kampanji treba jasno da pokaže odnos prema državi, ali težište treba da bude na tome da Crna Gora nije pravna i demokratska i da nije dovoljno ekonomski uspješna, smatra profesor Svetozar Jovićević.

Upitan koliko je DF-u hendikep što mu nijesu pristupile stranke suverenističke orjentacije, Jovićević je rekao da mu je žao zbog toga, jer bi te partije otežale argumentaciju vlasti da je Front protivnik države koju treba šititi.

"Front treba svoj odnos prema državi treba da iskaže jasno, ali da težište u kampanji ne bude u dokazivanju patriotizma, već u pokazivanju onoga šta je vlast činila i šta namjerava da čini", rekao je on agenciji Mina.

Jovićević smatra da svakom mislećem građaninu mora biti jasno, da prave i velike opasnosti za suvereni status Crne Gore van nje postoje, ali da su malog značaja

Vlast, kako je ocijenio, nema problema sa prosrpskom opozicijom i njihovim medijima, već ih lako eliminiše.

Jovićević smatra da je pravi problem za vlast nastao kada su oni koji su bili i ostali istinski suverenisti, shvatili da je karakter vlasti najveća opasnost za državu.

Zato je, kako je dodao, i retorika protiv tih ljudi postala drska i bezočna, a mediji koji podržavaju suverinističku politiku proglašavaju se "pročetničkim" i najvećim državnim neprijateljima.

"To je toliko nesuvislo i neistinito, ali ima mnogo pojedinaca, pa čak i onih koje sebe smatraju intelektualcima, koji te stavove prihvataju koliko god bili besmisleni, jer dolaze od vrha vlasti. Kao što su 1990-ih prihvatali da je Liberalni savez antisprpska stranka", rekao je Jovićević.

On smatra da svakom mislećem građaninu mora biti jasno, da prave i velike opasnosti za suvereni status Crne Gore van nje postoje, ali da su malog značaja.

"Prava i jedina opasnost za status Crne Gore je što ona nije pravna i demokratska država i što nije ekonomski razvijena. To je ono što najviše ugrožava njene temelje. Ako to građani shvate onda se zna ko će izgubiti izbore", kazao je Jovićević.

Front, tvrdi on, isključivo treba da insistira na tim pitanjima, "neotvarajući neke stvari koje bi dovele u pitanje njihov odnos prema državi".

Blažić u Savjetu Demokratskog fronta

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić pristupio je Savjetu Demokratskog fronta (DF), saopšteno je iz tog opozicionog saveza.

"Profesor Blažić istakao je da je nakon promocije Programa Fronta- 595 mjera, uvidio da se njegove odrednice u potpunosti poklapaju sa onim za šta se on i javno zalaže već duže vrijeme i da je to osnovni motiv da pristupi Savjetu DF-a", saopšteno je iz Fronta.

Kako se navodi, Savjetu je pristupio i profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Vučeta Jaćimović.

Demokratski front podržao je i bivši direktor Domova zdravlja u Podgorici Ivo Đurišić.

Galerija

Bonus video: