Da li se Čarapić našalila

Ni skoro tri nedjelje nakon prijetnje istragom u državnom tužilaštvu nema odgovora o tome da li je pokrenuta istraga o curenju informacija u aferi "Telekom”
54 pregleda 10 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2012. 08:59h

Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije nijesu saslušavali članove Anketnog odbora i parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu, iako su prije skoro mjesec prijetili da će otkriti ko je od poslanika kriv za curenje informacije o aferi “Telekom”.

Dok u Vrhovnom državnom tužilaštvu ne odgovoraju da li je pokrenuta istraga o odavanju informacija medijima, predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić tvrdi da na saslušanja niko nije pozivao njega, ali ni ostale poslanike. Mandić ne vidi razlog zbog kojeg bi neko saslušavao poslanike.

Tužilaštvo, policija i Uprava za sprečavanje pranja novca oštrom retorikom pokušali su da nanesu štetu integritetu poslanika i dovedu parlament u podređeni položaj, iako je Skupština dužna da sprovodi kontrolnu funkciju nad tim institucijama

U zajedničkom saopštenju Ranke Čarapić, Božidara Vuksanovića i Predraga Mitrovića je navedeno da će ubuduće dozirati informacije koje budu dostavljali skupštinskom Anketnom odboru i Odboru za bezbjednost i odbranu, a da će se to što je dio informacija objavljen u medijima "odraziti na kvalilitet" istrage koju su počeli prije šest godina.

Članovi Anketnog odbora iz opozicije i SDP su osudili reakciju državnih organa tvrdeći da je to pokušaj kompromitovanja poslanika. Opozicija je ocijenila i da je to pokušaj zanemarivanje ključnih figura u procesu čiji trag vodi ka familiji Đukanović.

Ni skoro tri nedjelje nakon prijetnje istragom u državnom tužilaštvu, na čijem je čelu Čarapić, “Vijestima” nije odgovoreno da li je pokrenuta istraga o curenju informacija u aferi "Telekom” i da li je bilo saslušavanja poslanika.

Prijetnjom članovima Anketnog odbora i Odbora za bezbjednost, smatra Mandić, nadležne državne institucije pokušale su da izađu u susret onima koji su učestvovali u korupciji i imali direktne koristi od privatizacije Telekoma

Mandić je podsjetio da su se sporni podaci objavljeni u medijima odnosili na čovjeka koji više nije živ, a koji je kao član UO Prve banke učestvovao i pranju novca.

Prijetnjom članovima Anketnog odbora i Odbora za bezbjednost, smatra Mandić, nadležne državne institucije pokušale su da izađu u susret onima koji su učestvovali u korupciji i imali direktne koristi od privatizacije Telekoma.

“Oni očegledno i dalje imaju veliku moć, čim su Tužilaštvo, policija i Uprava za sprečavanje pranja novca morali da reaguju tako što su osumnjičili dvadesetak poslanika crnogorskog parlamenta”, smatra Mandić.

Bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković potvrdio je ranije da je, kao građanin, prije oko mjesec i po dao izjavu zamjeniku specijalnog državnog tužioca. Pajković je tada rekao da je za firmu "Activa Invest", koja je iz Euromarket banke 2005. godine podigla novac uplaćen iz Telekoma, prvi put čuo 2005. od pokojnog Kazimira-Živka Pregla, koji ga je "obavijestio da će ovlašćeno lice u narednih nekoliko dana sa tog računa podići veći iznos gotovine i zamolio da nadležna služba banke pripremi traženi iznos".Pregl je u septembru 2008. godine postavljen za predsjednika Odbora direktora Prve banke koju kontroliše porodica Đukanović.

Marković: Za sve pitajte tužilaštvo

Pomoćnik direktora Uprave policije Vojkan Marković nije želio da odgovori da li je Tužilaštvo slalo zahtjev za saslušavanje poslanika, navodeći da se takvi zahtjevi smatraju tajnim i da je zabranjeno njihovo komentarisanje.

"O detaljima istrage informacije može dati samo nadležna institucija, a to je Tužilaštvo”, kazao je Marković.

Bonus video: