Front očekuje ravnopravnu zastupljenost svih partija na Javnom servisu

U DF-u očekuju da se mediji drže zakona, i da se sa pritiscima, odakle god oni dolazili, izbore profesionalnim odnosom prema poslu
115 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 13:58h

Demokratski front (DF) očekuje da će Javni servis prema svim učesnicima izbora primjenjivati isti kriterijum u predizbornoj kampanji, rekao je njegov funkcioner, Jovan Vučurović, ocjenjujući da će Demokratska partija socijalista (DPS) intenzivirati pritiske na medje.

"Nema sumnje da će se DPS u ovoj kampanji, kao i prethodnih dvadeset i više godina, koristiti svim mogućim nedozvoljenim sredstvima, jer su manipulacije i zloupotrebe polazna tačka i suština njihovog djelovanja", rekao je Vučurović agenciji MINA.

Kako je naveo, u DF-u očekuju da se mediji drže zakona, i da se sa pritiscima, odakle god oni dolazili, izbore profesionalnim odnosom prema poslu.

Javni servis za izborne reklame traži 300 hiljada >>>

"Veoma je važno da se svi akteri predizborne kampanje, od stranaka do medija, ponašaju profesionalno i odgovorno, i na taj način će se smanjiti prostor za bilo kakve nedoumice", rekao je Vučurović.

Savjet RTCG je na sjednici u utorak predložio menadžmentu te medijske kuće da za finansiranje političkog marketinga zatraži pomoć Vlade i parlamenta, iako je po zakonu dužna da obezbijedi besplatno predstavljanje podnosilaca izbornih listi.

Vučurović je, komentarišući taj stav, kazao da je Zakon jasan i da se mora ispoštovati.

"RTCG je dužna da obezbijedi besplatno predstavljanje podnosilaca izbornih lista i tu nema prostora za slobodna tumačenja. Očekujemo da će se prema svim učesnicima izbora primjenjivati isti kriterijumi i da će svi imati imati ravnopravan tretman", zaključio je Vučurović.

Abazović: Javni servis dužan da reklamira bez nadoknade

Funkcioner Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, smatra da je zavhtjev Javnog servisa da dobiju novac od Vlade kako bi reklamirali političke partije za vrijeme kampanje pritisak na Vladu, bez obzira na činjenicu da se RTCG nalazi u teškoj situaciji.

"Javni servis je dužan to da uradi bez ikakve nadoknade. Ukoliko Vlada ne bude mogla da ispuni taj zahtjev dužni su da ispune svoju obavezu. Oni su mediji svih građana", kazao je on.

Abazović se nada da će se naći i obezbijediti pravični termini za zastupljenost partija ili, kako je rekao, da se nađe kombinovani u kojem bi se svi emitovali.

"Možda bi mogli odrediti neki udarni termin u kojem bi se našle sve političke partije, objektivno i podjednako. Ne želimo ništa da prejudiciramo sada, bilo bi neprofesionalno i neetički s naše strane", rekao Abazović.

On je apelovao na Javni servis da odradi ove izbore profesionalnije nego ranije i da tako, kako je kazao, dokaže da je servis svih građana.

"Evropski put Crne Gore mora da počne od slobodnih medija", zaključio je Abazović

Lalošević: U SNP-u nema bojazni da će neke stranke dobiti bolje termine

Radio Televizija Crne Gore (RTCG) mora obezbijediti ravnopravno i besplatno predstavljanje podnosilaca svih izbornih lista, u istom terminu i u jednakom trajanju, rekao je potpredsjednik Socijalističke narodne partije, Vasilije Lalošević.

On je kazao da je Izborni zakon jasan u dijelu o predstavljanju podnosioca izbornih lista i njihovih kandidata.

Lalošević je agenciji MINA rekao da podnosioci izborne liste imaju pravo da od dana potvrđivanja, posredstvom nacionalnog Javnog servisa, u okviru istih dnevnih termina imaju u jednakom trajanju besplatno obavještavanje građana o svojim kandidatima, programima i aktivnostima.

"TVCG se obavezuje da će, u vrijeme izborne kampanje, u okviru političko-informativnih programa, čija je vidnost prisutna na teritroriji cijele države, svakodnevno i besplatno u istom terminu obezbijediti ravnopravno predstavljanje podnosilaca izbornih lista", kazao je Lalošević.

U SNP-u, kako je rekao, nema bojazni da će neke stranke dobiti bolje termine, a neke, one koji su manje gledani zato što je, naveo je, Zakon decidan.

"Osim što se obezbjeđuje ravnopravno i besplatno predstavljanje podnosilaca izbornih lista, predviđeno je da se u istom terminu i u jednakom trajanju objavljuju svi sadržaji vezani za učesnike izbora", zaključio je Lalošević.

Galerija

Bonus video: