Kadiću penzija bitnija od Fronta

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” Kadiću je predloženo da na izbornu listu predloži Simonidu Kordić ili da se odrekne poslaničke penzije
145 pregleda 19 komentar(a)
Ranko Kadić, Foto: Boris Pejović
Ranko Kadić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.09.2012. 11:07h

Predsjednik Demokratske srpske stranke (DSS) Ranko Kadić povukao se iz pregovora sa Demokratskim frontom (DF) nakon što mu je poručeno da na izbornoj listi tog saveza ne mogu biti političari koji koriste takozvane nacionalne penzije, na koje je pravo pravo ostvarilo oko 120 bivših poslanika i ministara na osnovu kasnije osporenog zakona.

Prema tvrdnjama izvora “Vijesti” upućenim u dešavanja u DF, Kadiću je tokom neformalnih razgovora poručeno da ukoliko dođe do dogovora o ulasku u savez na izbornu listu predloži nekog od svojih stranačkih kolega, s obzirom da on prima nacionalnu penziju kao bivši poslanik.

“Kada je shvatio da se ne šalimo i da nećemo na listu stavljati penzionere, a što je ugrađeno i u izborni program DF, Kadić nam se više nije javljao. Osim toga, poručeno mu je da je uslov za početak pregovora da se stranka ogradi ili barem osudi odbornika DSS koji u Skupštini Podgorice podržava Miomira Mugošu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Demokratskog fronta.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” Kadiću je predloženo da na izbornu listu predloži Simonidu Kordić ili da se odrekne poslaničke penzije. Kadić se nakon toga povukao iz pregovora, poručio preko medija da je odbacio ponudu DF i sklopio politički savez sa Strankom srpskih radikala. Kadić je kazao da će optužbe iz DF komentarisati kada vidi šta je objavljeno u štampi.

Kadić je kazao da će optužbe iz DF komentarisati kada vidi šta je objavljeno u štampi

Zbog Kadićevih tvrdnji da je iz Fronta dobijao neozbiljne i neformalne ponude, predsjednik Srpske liste (SL) Dobrilo Dedeić optužio je juče lidera DSS da je paralelno pregovarao sa svima, navodeći da je znao da dvočlana delegacija te stranke pregovara sa funkcionerima Fronta.

“Raspolažemo i podacima o dvije ponude o kojima se DSS izjašnjavao u pregovorima sa Novom i PzP-om, o čemu smo do sada ćutali, jer smo željeli da DSS bude u Srpskoj slozi. Da ne bude dileme, Kadiću je problem napravio Koča Pavlović, koji je bio medijator i korektor prvobitnog predloga Nove, odnosno kreator dodatnih uslova za učešće DSS-a u Demokratskom frontu”, istakao je Dedeić.

On je podsjetio da je Srpska lista Kadiću u dva navrata potvrdila da garantuje DSS-u parlamentarni status, navodeći da je to značilo da je Kadićeva stranka mogla da računa na drugu poziciju na zbirnoj izbornoj listi.

"Tokom zvaničnih i neformalnih pregovora to im je jasno nuđeno radi mira u srpskoj kući koju gradimo, uz decidan stav da korisnici nacionalnih penzija ne mogu da budu na izbornoj listi jer se i na taj način šalje politička poruka biračkom tijelu”, rekao je Dedeić.

Bonus video: