Siništaj: Đeljošaj pokvario dogovor o ponovnom ujedinjenju

“Alternativu vodi isti čovjek koji je u najvećoj mjeri i zaslužan za razbijenje jedinstva u tadašnjoj partiji", tvrdi Čunmuljaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 17:05h

Dogovor o ponovnom ujedinjenju Albanske alternative propao je zbog samovolje pojedinih funkcionera u toj stranci, ocijenjeno je iz Građanske inicijative (GI) Vaselja Siništaja.

Aludirajući na funkcionera Alternative Nika Đeljošaja, u GI tvrde da su pregovori o ujedinjenju propali zbog njegove želje da vodi stranku umjesto njenog predsjednika Đerđa Camaja.

"U stranci je ostalo samo troje funkcionera koji su za trenutek pomislili da mogu promijeniti nešto u Malesiji, iako se od 2009. do danas skoro i nijesu pojavljivali u javnosti”, navodi se u saopštenju predsjednika GI Smailja Maljića Čunmuljaja dostavljenom “Vijestima”

“Alternativu vodi isti čovjek koji je u najvećoj mjeri i zaslužan za razbijenje jedinstva u tadašnjoj partiji, radeći tada kao i danas „tuđe poslove“, a krijući se vješto iza leđa VD predsjednika partije.

U stranci je ostalo samo troje funkcionera koji su za trenutek pomislili da mogu promijeniti nešto u Malesiji, iako se od 2009. do danas skoro i nijesu pojavljivali u javnosti”, navodi se u saopštenju predsjednika GI Smailja Maljića Čunmuljaja dostavljenom “Vijestima”.

Predsjednik AA Đerđ Camaj optužio je nekadašnje partijske kolege da su ih prevarili sklapanjem koalicionog sporazuma sa Forcom, navodeći da je savez AA, GI i Demokratske partije (DP) Fatmira Đeke praktično bila gotov stvar.

Čunmuljaj navodi da su funkcioneri GI i Alternative razgovarali o ujedinjenju nakon najava da bi Siništaj mogao biti kandidat za poslanika sa područja Malesije, ali da im je danas manje žao što ujedinjenje nije uspjelo.

“Pomislili su da nas mogu uslovljavati zahtjevanjem da predsjednik partije bude profesionalno angažovan za platu od 500 eura. Tražili su neodržavanje redovne stranačke skupštine do lokalnih izbora 2014. godine. Uslovljavali su navodno ujedinjenje kroz paritet na izbornoj listi, što je nama bilo apsolutno neprihvatljivo”, istakao je Čunmuljaj.

On navodi i da nije istina da je GI pregovarala o ulasku u Demokratski front, ističući da su u toj stranci zagovarali jedinstvo albanskih nacionalnih partija.

Navodi se da od Siništaja nije traženo da obrazloži skupštinsku podršku izboru Bora Vučinića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). U GI podsjećaju da je za Vučinića glasao i Mehmet Bardhi koji je u prethodnom sazivu parlamenta predstavljao koaliciju AA i Demokratskog saveza.

Siništaj poziva na jačanje saveza

Siništaj je juče pozvao sve albanske političke subjekte da se priključe tom savezu, da bi postigli dobar izborni rezultat kako bi albanskoj manjini bila omogućena prava po najvišim međunarodnim standardima.

On je kazao da albanska manjina čini oko pet odsto od ukupnog stanovništva u Crnoj Gori i da postoji sedam albanskih partija koje treba ujediniti.

„Priželjkujemo da nam se pridruže sve partije, nevladine organizacije, grupe građana, nezavisni intelektualci i svi koji imaju dobru namjeru da albanskoj manjini u Crnoj Gori stvore bolje uslove života i prava po najvišim međunarodnim standardima“, rekao je Siništaj.

Prema njegovim riječima, koalicija GI i Force očekuje da će osvojiti sigurno jedan mandat, a trudiće se da obezbijedi dva poslanika u narednom sazivu.

Galerija

Bonus video: