Pravedna odluku o nastupu na izborima donosi sredinom mjeseca

"Relaksirano ćemo donijeti konačnu odluku jer nijesmo opterećeni interesnom izbornom groznicom", kazao je Bojović
17 komentar(a)
rade bojović, Foto: Savo Prelević
rade bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2012. 10:55h

Pravedna Crna Gora će odluku o učešću na predstojećim parlamentarnim izborima donijeti sredinom septembra, najavio je predsjednk Izvršnog odbora te partije, Rade Bojović.

On je agenciji Mina kazao da konačan stav stranke zavisi od procjene izbornog dometa.

"Pritom imajući u vidu tekuće političke okolnosti, realnu podršku građana i naše aktuelne kapacitete", pojasnio je Bojović.

Prema njegovim riječima, suštinski cilj stranke da postane ozbiljna dugoročna politička alternativa.

"U svakom slučaju, relaksirano ćemo donijeti konačnu odluku jer, za razliku od ostalih stranaka, mi nijesmo opterećeni interesnom izbornom groznicom, niti smo se formirali zbog izbora, već je naš suštinski cilj da dugoročno postanemo primjer ozbiljne i nepodmitljive političke alternative", kazao je Bojović.

Komentarišući prelazak dijela Socijalističke narodne partije (SNP) u Demokratski front, on je ocijenio da je riječ o višestruko promašenoj opoziciji.

"Naš stav o parlamentarnoj opoziciji je poznat. Radi se o višestruko promašenoj opoziciji, međusobno zavađenoj i neupotrebljivoj za građenje alternativne politike koja bi smjenila ovaj štetni režim", kazao je Bojović.

On je nazvao "komičnom" politiku vodećih opozicionih stranaka koje, kako je naveo, u izbornu kampanju ulaze u svađama i očiglednim težnjama da jedni drugima nanesu što veću štetu.

"To što je dio opozicije odlučio da promijeni ime, svoje stranačke rovove proglasi frontom i usput pokuša da demontira SNP – samo je dobar primjer naopakog opozicionarstva", smatra je Bojović.

On vjeruje da se i vlast "nalazi u čudu" kada analizira glavne protivnike.

"Umjesto da dojučerašnja nedržavotvorna opozicija preispita svoje propale političke ideje, prizna svoja strateška lutanja i posveti se unutrašnjim promjenama i međusobnom savezništvu – ona se bavi samouništavanjem", tvrdi Bojović.

Zato, kako je naveo, neće biti čudno ako se desi da "diskreditovana i izdušena vladajuća koalicija lakše nego ranije dobije predstojeće izbore".

Bojović je ocijenio da je opozicija najbolji oslonac vlasti.

"Značajnu odgovornost za sumorno trajanje i sve veću raspuštenost Đukanovićevog režima snosi nakrivo nasađena parlamentarna opozicija. Uostalom, rasprava o boljoj budućnosti više nije vezana za karakter ove vlasti", pojasnio je on.

Bojović smatra da vlast nije u stanju da izgradi bolje društvo, niti da napravi solidnu državu „osim da zamrzne postojeće stanje ili da stvari dodatno pogorša“.

"Zato je pravo pitanje – može li Crna Gora, u skoro vrijeme, da iznjedri opoziciju koja će biti državotvorno, programski i moralno bolja od ove vlasti i koja će biti u stanju da, pored svih poznatih ograničenja, dobije izbore", naveo je on.

Bonus video: