Crnogorski vojnici u Avganistanu izbjegli Kabul do februara

Pješadijski vod, medicinski tim i štabni oficiri biće u sastavu mađarskog Provincijskog rekonstrukcijskog tima
55 pregleda 7 komentar(a)
vojnici Avganistan, Foto: Vesko Belojević
vojnici Avganistan, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.09.2012. 16:52h

Šesti kontigent crnogorske Vojske u Avganistanu tokom svog šestomjesečnog mandata boraviće gdje i prethodnih pet jedinica, jer je Mađarska privremeno odustala od odluke da 1. oktobra zatvori bazu u Pol-e-Khomriju na sjeveru Avganistana.

Pješadijski vod, medicinski tim i štabni oficiri biće u sastavu mađarskog Provincijskog rekonstrukcijskog tima (PRT), kao i prethodni kontigenti, i biće raspoređeni u bazi "Panonija" u Pol-e-Khomriju.

To je ishod višemjesečnih pregovora NATO saveznika sa Mađarskom, jer bi u suprotnom crnogorski vojnici morali napustiti tu bazu, u relativno bezbjednom regionu Avganistana.

Pješadijski vod, medicinski tim i štabni oficiri biće u sastavu mađarskog Provincijskog rekonstrukcijskog tima

"Vijesti" su prije nekoliko mjeseci objavile da je mađarska Vlada donijela odluku da 1. oktobra završi svoj mandat u bazi Pol-e-Khomri na sjeveru Avganistana, gdje su od početka učešća u ISAF operaciji bili stacionirani crnogorski vojnici.

Nakon takve odluke, vlasti u Podgorici našle su se u nezavidnoj poziciji – da obezbijede dalje prisustvo crnogorske jedinice makar još dvije godine, kako su obećali NATO-u i Vašingtonu, ali i da nađu neku od velikih država koja je voljna da pod svoju komandu primi crnogorski kontingent.

Tokom ljeta pregovori su se vodili sa Bundesverom, oružanim snagama Njemačke koje drže regionalnu komandu Sjever, gdje su do sada bili stacionirani crnogorski vojnici.

Isti mandat

Prema informacijama “Vijesti”, bilo je dogovoreno da crnogorska jedinica, umjesto na relativno mirnom sjeveru Avganistana, mandat nastavi u Kabulu u kojem je i dalje brojno njemačko prisustvo.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je tada da su u toku konsultacije sa partnerima oko angažovanja šestog kontingenta, ali i da će zadaci biti isti ili slični i da se neće mijenjati nacionalna ograničenja, ukoliko dio kontingenta bude raspoređen na drugu lokaciju.

Taj scenario je za sada izbjegnut i narednih šest mjeseci neće biti izmjena u mandatu crnogorske Vojske u ISAF operaciji.

Ministarstvo odbrane saopštilo je "Vijestima" da će u sastavu šestog crnogorskog kontingenta biti angažovano 38 pripadnika VCG i dva pripadnika Uprave policije na pozicijama na kojima su angažovani i pripadnici petog kontingenta.

Ministarstvo odbrane je navelo i da će glavnina šestog kontingenta biti upućena u misiju u toku septembra

Pješadijski vod, medicinski tim i štabni oficiri biće u sastavu mađarskog Provincijskog rekonstrukcijskog tima u gradu Pol-e-Khomri, štabni oficiri u štabu Regionalne komande Sjever u Mazer-e-Šarifu i Vojnopolicijskoj školi u Kabulu, dok će dva službenika Uprave policije u sastavu policijskog savjetodavnog tima u bazi u Mazer-e-Šarif.

Ministarstvo odbrane je navelo i da će glavnina šestog kontingenta biti upućena u misiju u toku septembra.

"Propisana nacionalna ograničenja za angažovanje pripadnika šestog kontingenta u misiji ISAF neće se mijenjati", naglasili su u MO.

Bonus video: