Kineski ministar: DPS je kao Komunistička partija

Posjetu Kini, Đukanović je okarakterisao kao dobru šansu za analizu onoga što je do sada učinjeno na planu saradnje
68 pregleda 16 komentar(a)
DPS, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.09.2012. 18:28h

Zajednička karakteristika Demokratske partije socijalista(DPS) i kineske Komunističke partije (KP), osim duge vladavine, je i sposobnost da se prilagode zahtjevima svojih građana, ocijenio je ministar za međunarodne odnose KP-a Vang Điarujom.

Delgacija DPS-a predvođena predsjednikom Milom Đukanovićem, gost je najvišeg rukovodstva KP Kine, a poziv je uslijedio nakon niza susreta i posjeta predstavnika partija i vlada dvije države.

Vang je na današnjem sastanku sa delegacijom DPS-a kazao da je uvjeren da će ta partija i u narednom periodu, „imajući u vidu sve rezultate ostvarene tokom dosadašnje vladavine“, biti posvećena razvoju Crne Gore.

„Vang je ocijenio da je zajednička karakteristika obje partije, osim toga što duži vremenski period učestvuju u vlasti, sposobnost da se prilagode zahtjevima svojih građana, i na taj način reformišu i prilagode okolnostima“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Vang je kao posebnu vrijednost DPS-a naveo njene zasluge za održanje stabilnosti i obezbjeđenje prosperiteta Crne Gore i regiona, imajući u vidu tradicionalno nestabilnu političku situaciju na Balkanu.

Posjetu Kini, Đukanović je okarakterisao kao dobru šansu za analizu onoga što je do sada učinjeno na planu saradnje, kao i za definisanje smjernica za buduću saradnju.

Đukanović je kazao da je najviše uz zasluge DPS-a srušena predrasuda da je Crna Gora kao samostalna država ekonomski neodrživa.

“Jer se u periodu od obnavljanja nezavisnosti do danas potvrdilo da Crna Gora može svoj razvoj da zasniva na valorizaciji sopstvenih resursa“.

On je naveo da je to jedan od osnova za optimizma DPS-a u susret parlamentarnim izborima.

„Osim toga, očuvana ekonomska i socijalna stabilnost su glavni argument za tvrdnju da će DPS i u narednom periodu sačuvati političku stabilnost u Crnoj Gori“, poručio je Đukanović.

Na sastanku su definisane smjernice za dalju saradnju dvije partije i države kroz intenziviranje komunikacije na svim nivoima, jačanje međudržavnih odnosa, naročito kad su u pitanju podsticaji trgovine i privrede, razmjena međusobnih iskustava kroz studijske posjete, prije svega mladih predstavnika partija.

Bonus video: