Front bi skratio himnu i srpski dodao kao službeni jezik

Lekić je kazao da je učlanjene Crne Gore u Alijansu pitanje o kojem narod treba da odluči na referednumu
123 pregleda 400 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 18:13h

Funkcioneri Demokratskog fronta predstavili su danas Izborni program tog saveza, po kojem Skupština treba da bude centar parlamentarne demokratije, a predviđeno je i preispitavanje svih privatizacija.

Lider Fronta Miodrag Lekić kazao je, da su osnovne ideje programa raskid sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Prema njegovim riječima, te dvije pojave su osnov “degenaracije” crnogorskog društva.

Program Fronta, kako je pojasnio, nije različit od zahtjeva Evropske unije.

“To je pokušaj stvaranja novog sistema vrijednosti, koji nije deklarativan, već se treba pretočiti u konkretne radnje”, rekao je Lekić na predstavljanju programa.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

U programu Fronta se navodi da vladajući režim promoviše sebe kao jedinog zaštitnika države, i onemogućava da zaživi proces postizanja opšteg konsenzusa o pitanju državnih simbola, i kada se radi o grbu, zastavi ili himna, ili je riječ o upotrebi državnih simbola.

Narodna zastava

U Frontu smatraju da treba inicirati promjenu Ustava kojom bi pored aktuelne državne, postojala i narodna zastava ,crveno-plavetno-bijele boje, “koja ima utemeljenje u ustavnom kontinuitetu, istoriji i tradiciji Crne Gore”.

U programu se ocjenjuje da je uslov da Crna Gora postane pravna država postojanje političke volje za potpunom nezavisnošću institucija sistema, posebno sudstva i tužilaštva.

Za uspostavljanje pravne države, kako je ocijenjeno, neophodno je usvojiti zakon o lustraciji, reformi i parlamentarne demokratije.

U programu se navodi da se mora sprovesti decentralizacija države, zbog čega se moraju mijenjati Zakoni o teritorijalnoj organizaciji i o lokalnoj samoupravi.

“Bez obzira na to što su poslednjih godina u cilju reforme lokalne samouprave doneseni mnogi zakonski i podzakonski akti, paradoksalna je činjenica da je lokalna samouprava danas manje nezavisna, autonomna i liberalna, nego devedesetih kada je navodno počeo proces tranzicije”, kaže se u programu.

Navodi se da se mora omogućiti formiranje novih opština Golubovci, Grbalj, Tuzi, Petnjica, Petrovac, Sutomore, uz ekonomsku opravdanost i podršku većine građana na lokalnom referendum.

"Alijansa nije jedini sistem bezbjednosti"

Lekić je kazao da Front želi da napravi kontinuitet sa pozitivnim pojavama u društvu.

“Dugo traje crnogorska istorija, sve pozitivne stvari ćemo pokušati da afirmišemo i nadogradimo. To neće biti nikakva revolucija već ozbiljan pokušaj ozdravljenja društva”, precizirao je on.

Lekić je kazao, da će se 595 mjera, koliko ih ima u programu, ostvarivati u demokratskoj proceduri i u skladu sa zakonom.

Komentarišući stav Fronta o NATO-u, Lekić je rekao da je Alijansa nije jedini sistem bezbjednosti, “to je materija koja je u evoluciji i EU ima svoj sistem koji je kompatibilan sa Sjevjernoatlantskim savezom”.

“Zainteresovani smo da budemo u sistemima bezbjednosti, respektujemo međunarodna pravila i nivo sporazuma koje je Crna Gora postigla do danas”, rekao je on.

Lekić je kazao da je učlanjene Crne Gore u Alijansu pitanje o kojem narod treba da odluči na referednumu.

“I o NATO-u, i o drugim važnim pitanjima, unutrašnjim i spoljnjim, pokušaćemo da afirmišemo instituciju referenduma”, dodao je on.

Lekić je kazao da je učlanjene Crne Gore u Alijansu pitanje o kojem narod treba da odluči na referednumu

Lekić je kazao da do izbora ima vremena da se građani u potpunosti upoznaju sa programom Fronta.

Radulović: Program da se pročita tri puta

Funkcioner Fronta Branko Radulović kazao je da je prva mjera programa u državnoj politici da Skupština bude centar parlamentarne demokratije.

On je naveo da je najbitnija mjera za ostvarivanje pravne dravne države lustracija za sve.

Radulović je kazao da bi se razumjela suština programa da se on mora pročitati tri puta.

On je saopštio da je siguran da će program Fronta biti agenda buduće Vlade i parlamenta.

“Borićemo se za Crnu Goru svih nas, što je jedan od slogana Fronta. Naš Izborni program je pobjednički, ne Fronta već građana”, rekao je Radulović.

Funkcioner Fronta Goran Danilović kazao je da predstavljanem Izbornog programa počinje druga faza u kampanji-intezivna komunikacija tog saveza sa medijima i aktivistima, što će trajati do 19. septembra kada ističe rok za predaju izbornih lista.

“Nakon toga ulazimo u treću fazu, kada ćemo predstaviti program našim potencijalnim glasačima. To će obilježiti završnicu kampanje”, dodao je on.

On je naveo da je Front najozbiljniji izazivač vlasti na izborima, i da su, u tom opozicionom savezu, potpuno sigurni u pobjedu na njima.

“Front se i širi i nije se još zatvorio, i taj savez imaće još članova, pojedinaca i političkih grupacija. Imamo još 15 dana do predaje liste i iskoristićemo ih u najboljoj mjeri”, kazao je Danilović.

On je saopštio da je od danas je u funkciji sajt Fronta, www.demokratskifront.me.

Galerija

Bonus video: