Izborni program DF: KAP bi vratili državi, predlažu i trobojku

Čelnici Demokratskog fronta (DF) danas će, simboličnim početkom u pet do 12 sati, predstaviti izborni program, koji će biti podijeljen po sektorskim sadržajima
87 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 07:11h

Čelnici Demokratskog fronta (DF) danas će, simboličnim početkom u pet do 12 sati, predstaviti izborni program, koji će biti podijeljen po sektorskim sadržajima.

Izborni program, u čije su djelove “Vijesti” imale uvid, a koji će predstaviti lider DF Miodrag Lekić, i funkcioneri tog saveza Goran Danilović i Branko Radulović, kroz 31 poglavlje tretira državne i nacionalne simbole, kao i međunacionalno pomirenje, dok mjera 435 izbornog programa podrazumijeva da Crna Gora, pored postojeće državne zastave, uz adekvatnu dopunu Ustava, treba da dobije i narodnu zastavu crveno- plavetno-bijele boje, a koja ima utemeljenje u ustavnom kontinuitetu, istoriji i tradiciji Crne Gore.

Izborni program, kroz B poglavlje, koje se odnosi na ekonomsku politiku, posebno tretira KAP, Rudnik Boksita iz Nikšića i Toščelik.

Kao ukupna mjera programa navodi se preispitivanje ukupnog poslovanja KAP-a u prethodnih nekoliko godina. Jedna od mjera je i ostvarivanje većinskog državnog vlasništva u KAP-u, a predlaže se i raskidanje ugovora sa CEAC-om ili Glenkorom.

Izbornim programom se predlaže drugačija organizacija Skupštine Crne Gore, te usvajanje potpuno novog poslovnika, kojim bi predsjednik, po uzoru na mnoge zemlje, bio spiker parlamenta.

Posebno zanimljiva je mjera 315 izbornog programa, prema kojoj predsjednik države i poslanici, koji su dobrovoljno ostvarili penziju po osnovu tih funkcija, ne mogu opet biti kandidati za predsjednika i poslanike u parlamentu.

Bonus video: