Milić: Birači da glasaju i sa starom ličnom kartom

On dodaje da je jedno od osnovnih političkih prava građana, utvrđenih Ustavom, njihovo biračko pravo
229 pregleda 7 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.08.2012. 17:53h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić uputio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zahtjev radi davanja mišljenja o pravu birača u Crnoj Gori sa ličnom kartom kojoj je rok važenja istekao.

Milić je u zahtjevu napomenuo da su na ranije održanim izborima, osim lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu u aprilu, kao i na referendumu o državnopravnom statusu Crne Gore, na osnovu mišljenja DIK, odnosno Komisije za sprovođenje referenduma, glasali birači čiji identitet je utvrđivan na osnovu „stare“ (plastificirane) lične karte kojima je istekao rok važenja.

Imajući to u vidu, Milić je zatražio da DIK, na osnovu člana 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u vezi sa primjenom člana 80 istog Zakona, treba dati mišljenje.

„Čijom primjenom će se omogućiti svim biračima, koji su upisani u birački spisak, da na parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u Nikšiću, Budvi i Kotoru, koji će se održati 14. oktobra 2012. godine, svoj identitet mogu dokazivati i na osnovu „stare“ (plastificirane lične karte), kao i na osnovu lične karte izdate po osnovu Zakona o ličnoj karti, kojima je rok važenja istekao, a u kojima je upisan broj lične karte, odnosno matični broj“, naveo je on.

Milić je naveo da je članom 80 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da birač saopštava biračkom odboru svoje ime i prezime, a svoj identitet dokazuje ličnom kartom ili pasošem, ako sadrži matični broj ili broj lične karte, te da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

U zahtjevu Milića se kaže da u Crnoj Gori evidentno postoji i značajan broj birača koji posjeduju lične karte izdate na osnovu Zakona o ličnoj karti koje nijesu zamijenili sa ličnom kartom propisanom sada važećim zakonom

On je podsjetio da su lokalni izbori, održani 7. aprila u Herceg Novom i Tivtu, pokazali da određeni broj birača nije zamijenio stare, plastificirane lične karte, dodajući da je broj građana koji posjeduju takve lične u Crnoj Gori, u cjelini, veći.

U zahtjevu Milića se kaže da u Crnoj Gori evidentno postoji i značajan broj birača koji posjeduju lične karte izdate na osnovu Zakona o ličnoj karti koje nijesu zamijenili sa ličnom kartom propisanom sada važećim zakonom, a čiji rok upotrebe je istekao sa 31. jula.

Odredbama člana 68 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je, dodaje on, da lice koje je upisano u birački spisak, a ima državljanstvo neke od republika bivše SFRJ, ostaje u biračkom spisku ako do 31. decembra ove godine dostavi dokaz o crnogorskom državljanstvu.

„Riječ je o licima kojima se saglasno važećem Zakonu o ličnoj karti ne može izdati lična karta, jer nemaju crnogorsko državljanstvo. Zbog istog ta lica ne bi mogla ostvariti biračko pravo ukoliko bi im bilo onemogućeno da identitet dokazuju na osnovu lične karte izdate po ranije važećem Zakonu o ličnoj karti“, kazao je Milić.

On dodaje da je jedno od osnovnih političkih prava građana, utvrđenih Ustavom, njihovo biračko pravo.

„To pravo građanima Crne Gore upisanim u birački spisak ne može biti uskraćeno zbog činjenice da ličnu kartu čija je važnost istekla nijesu zamijenili novom ličnom kartom. Ovo posebno ako se ima u vidu da lična karta na izborima služi isključivo kao dokaz na osnovu kojeg se utvrđuje identitet birača upisanog u birački spisak“, naveo je u zahtjevu Milić.

Bonus video: