Uljarević: DPS je pozvao Liberale kako bi oslabio Lekića

Kampanja uoči oktobarskih izbora biće bazirana na nacionalnim podjelama, dok će režim na svaki način pokušati da izbjegne neugodne ekonomske i socijalne teme
34 komentar(a)
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.08.2012. 09:14h

Sklapanjem saveza sa Liberalnom partijom vladajuća koalicija je potvrdila da će predizbornu kampanju zasnivati na identitetskim podjelama i pokušati sebe da predstavi kao jedinu “crnogorsku” političku opciju. Uvođenjem u koaliciju stranke koja je do juče pregovorala sa Demokratskim frontom, režim je potvrdio da nije siguran u snagu među biračima i da im je potrebna svaka vrsta podrške.

To je mišljenje sagovornika “Vijesti” koji ističu da dosadašnja kretanja na političkoj sceni pokazuju da će kampanja uoči oktobarskih izbora biti bazirana na nacionalnim podjelama, dok će režim na svaki način pokušati da izbjegne neugodne ekonomske i socijalne teme. Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da je Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala u koaliciju stranku Andrije Popovića zbog namjere Liberalne partije da se uključi u široki opozicioni front.

Liberalna partija u koaliciji sa DPS-om i SDP-om >>>

“Na nešto što je najava širokog saveza na opozicionoj ravni odgovoreno je širenjem prostora za nove aktere na strani vladajuće koalicije. To upućuje na to da ćemo tokom predizborne kampanje imati okosnicu oko identitetskih i pitanja državnosti, kojima će se pokušavati zamagliti vrlo konkretni i životno važni problemi za sve građane i građanke na koje vlast do sada nije dala adekvatan odgovor”, smatra Uljarević.

Liberalna partija prihvatila je u subotu politički savez sa DPS-om, uz obrazloženje da će im prema koalicionom sporazumu pripasti dva mjesta na izbornoj listi kao i mjesta u budućoj Vladi. Prema tvrdnjama izvora “Vijesti” iz vrha LP ta stranka trebalo bi da dobije mjesto ministra turizma i direktora Uprave za sport, kao i mjesto u jednom od diplomatsko-konzularnim predstavništva.

Liberalna partija prihvatila je u subotu politički savez sa DPS-om, uz obrazloženje da će im prema koalicionom sporazumu pripasti dva mjesta na izbornoj listi kao i mjesta u budućoj Vladi

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić ističe da je uvođenjem liberala u koaliciju lider DPS-a Milo Đukanović žrtvovati nekoliko poslaničkih i mjesta u državnoj upravi, kako bi onemogućio Demokratski front da sebi pripiše barem malo suverenističkog šmeka.

Kampanja vladajuće koalicije i dalje 'e se dominantno vrtijeti oko referendumskih podjela

Uljarević ne očekuje da se nakon liberala još neka partija uključi u koaliciju DPS-SDP, navodeći da za tim nema racionalnih političkih razloga.

“LP je popunio jedan prostor koji je mogao biti nedostajuća karika i za to je dobro kompenziran. Ne vidim druge relevantne aktere koji imaju adekvatan koalicioni i ucjenjivački potencijal, a koji mogu biti od interesa za DPS”, smatra ona.

SDP: Sa nama nijesu u koaliciji

Liberalna partija nije niti može biti u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom, bez obzira na odluke stranačkih organa LP, ocjenio je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

On je rekao da na koalicionoj listi DPS-SDP, Đukanovićeva stranka može neke od svojih mandata dati kome želi. “Ali to ne čini LP dijelom naše koalicije. Tako da LP može samo biti dio liste DPS-a. Identična situacija je bila i na prošlim izborima kada je DPS nekim drugim partijama dao mjesta na svojoj listi u okviru koalicije DPS-SDP za parlamentarne izbore 2009. godine”, tvrdi Stanić.

Bonus video: