Lukšić u posjeti Kini

Lukšić će prisustvovati svečanoj ceremoniji primopredaje broda "21. maj" i imati susrete sa zvaničnicima i privrednicima te države
6 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.08.2012. 14:32h

Premijer Igor Lukšić boraviće od 28. do 30. avgusta u prvoj posjeti Narodnoj Republici Kini, tokom koje će prisustvovati svečanoj ceremoniji primopredaje broda "21. maj" i imati susrete sa zvaničnicima i privrednicima te države.

Kako je saopšteno iz Vlade Lukšić će govoriti u Šangaju na svečanom porinuću broda koji je za potrebe kompanije "Crnogorska plovidba" gradilo Šangajsko brodogradilište u saradnji sa Poly Grupom, što će "biti dodatan impuls jačanju crnogorske pomorske privrede".

"Tokom boravka u Kini, predsjednik Vlade će se u Pekingu sastati sa potpredsjednikom Vlade NR Kine Huijem Liangjuom, kao i sa predsjednicima vodećih kineskih kompanija i banaka. Razgovori će biti prilika za dodatno produbljivanje bilateralne saradnje Crne Gore i NR Kine, jačanje ekonomske saradnje i privlačenje kineskih investicija u Crnu Goru, kao i intenziviranje saradnje u oblasti transporta, komunikacija, odbrane, energetike, kulture i turizma", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je Kina jedan od najznačajnijih crnogorskih ekonomskih partnera, a "posljednjih godina kineske kompanije pokazuju rastući interes za prisustvo na crnogorskom tržištu".

U crnogorskoj delegaciji, koju predvodi Lukšić, su i ministar finansija Milorad Katnić, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.

Bonus video: