Front se širi, Milić zove na novu sjednicu

I pored neuspjelih pregovora Milića sa Demokratskim frontom, Glavni odbor Socijalističke narodne partije raspravlja o širokom opozicionom savezu
58 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 17:23h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić zakazao je za 26. avgust sjednicu Glavnog odbora na kojoj će se raspravljati o razgovoru troje funkcionera te partije sa liderom Demokratskog fronta Miodragom Lekićem.

Šef SNP-a je time stranačkom vrhu ponovo na razmatranje vratio ideju o opozicionom savezu, iako je na prethodnoj sjednici odbacio predlog Predraga Bulatovića da GO raspravlja o saradnji sa Frontom, ukoliko propadnu pregovori sa Lekićem.

Prema informacijama “Vijesti” na sjutrašnjoj sjednici GO razgovaraće se i o pripremama za predizbornu kampanju, ali i formiranju izbornih lista.

Milićev poziv da se na Glavnom odboru raspravlja o Demokratskom frontu uslijedio je dva dana nakon što su tri člana najvišeg stranačkog tijela SNP, bez konsultacija sa partijskim vrhom, otišla na sastanak sa Lekićem.

Knežević, Bulatović i Bojović

Pregovori SNP-a i Fronta propali su pošto je Lekić odbio Milićev predlog da napravi predizbomu koaliciju sa Demokratskim frontom (DF), pri čemu bi Milićevoj partiji pripalo svako drugo mjesto na koalicionoj listi

Knežević je nakon sastanka sa Lekićem kazao da "ni za jedan zarez nijesu odstupili od programskih principa SNP-a", pojašnjavajući da se razgovaralo o pravcu širenja povjerenja među opozicijom.

Sa druge strane, Kolegijum predsjednika najjače opozicione partije poručio je nakon sastanka da očekuje da ga članovi G0, koji su razgovarali sa Lekićem, upoznaju sa tokom, sadržinom i rezultatima obavljenog razgovora.

Tada je konstatovano i da u partijskoj proceduri ne postoji Predlog odluke o priključenju SNP-a Demokratskom frontu, zbog čega očekuju da inicijatori dostave taj poredlog, kako bi on mogao biti proslijeđen svim članovima GO.

Na prethodnoj sjednici GO taj stranački organ ovlastio je Milića da pregovara sa Lekićem i traži polovinu od 81 mjesta na izbornoj listi, konstatujući da će ukoliko pregovori propadnu partija nastupiti samostalno.

Milić je tada odbacio Bulatovićev predlog da se o nastupu stranke na izborima razgovara ako pregovori propadnu, navodeći da neuspjeh pregovora znači samostalan nastup SNP-a.

Iako u SNP-u nijesu uspjeli da se dogovore sa Lekićem, Milić do sada nije donosio zvaničnu odluku o samostalnom nastupu na oktobarskim izborima. Susret Kneževića, Bojovića i Bulatović uslijedio je desetak dana nakon što su propali pregovori između lidera Milića i Lekića.

Pregovori šefa SNP-a i Fronta propali su nakon što je Lekić odbio Milićev predlog da napravi predizbomu koaliciju sa Demokratskim frontom(DF), pri čemu bi Milićevoj partiji pripalo svako drugo mjesto na koalicionoj listi.

Takav predlog je ocijenjen kao neprihvatljiv, uz konstataciju da je Front već koalicija više političkih partija, navodeći da SNP treba prvo da se uključi u front, pa da unutar fronta dijele mandate.

Zahtjev SNP-a u Frontu su okarakterisali kao stvaranje nefunkcionalnog političkog subjekta sa „prenaglašenom potrebom" da se dijele poslanički mandati čime bi bila zapostavljena borba za demokratski preobražaj društva.

Nova lica kod Lekića

Savjetu Demokratskog fronta, koji predvodi Lekić, pristupili su univerzitetski profesori Neda Andrić, koja je nedavno izabrana za dekana Instituta za strane jezike, te Darko Antović i Biljana Lazović.

Savjetu Fronta pristupio je i dramaturg Ljubomir Đurković, te pisac i glumac Slaviša Čurović, koji je ranije bio aktivan u Narodnoj stranci, obavljajući funkciju predsjednika Savjeta za kulturu.

Narednih dana možemo očekivati još intelektualaca i dokazanih stručnjaka koji će se priključiti Demokratskom frontu i članstvom u Savjetu dati svoju podršku i doprinos

Savjetu Demokratskog fronta ranije su pristupili i univerzitetski profesori Milan Popović, Jelisava Kalezić, Vladimir Pešić, Sanja Bauk, Srđa Pavlović, pisac Ibrahim Čikić, ekonomski analitičar Goran Đukanović te humanista i nevladina aktivistkinja Lidija Leovac, koji su izrazili želju da daju puni doprinos kako bi u Crnoj Gori “konačno došlo do demokratskih promjena i smjene režima”.

"Narednih dana možemo očekivati još intelektualaca i dokazanih stručnjaka koji će se priključiti Demokratskom frontu i članstvom u Savjetu dati svoju podršku i doprinos", navodi se u saopštenju DF.

Oni su istakli da ideja Demokratskog fronta nailazi na veliku podršku svih struktura društva.

"Ubijeđeni smo da je ovo pobjednička kombinacija, koja će konačno dovesti do neophodnih promjena u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Fronta.

Galerija

Bonus video: